Αρέθουσα

Κτήριο επιμέτρησης Νο 3

Θέση κτηρίου στον οικισμόΦωτογραφία κτηρίουΚάτοψη Τομή Όψη

ΚΤΗΡΙΟ Νο 3 – Αποκατάσταση Αχυρώνα

 

To κτίριο βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του οικισμού σε υψηλό σημείο με προνομιακή θέα.  Παλαιότερα χρησιμοποιείτο ως αχυρώνας, με εσωτερικό διπλού ύψους και πατάρι. Το ισόγειο φιλοξενούσε ζώα, ενώ στο πατάρι γινόταν η αποθήκευση και επεξεργασία των βοτάνων και άλλων προϊόντων που καλλιεργούσε η οικογένεια ή σύλλεγε στο ύπαιθρο. Εντός της τελευταίας δεκαετίας αποκαταστήθηκε απο την οικογένεια και πλέον χρησιμοποιείται ως μικρή κατοικία.  
Αποτελείται από δύο επίπεδα και έχει συνολικό ύψος 6,30 μ.

Το ισόγειο έχει τετράπλευρο περίγραμμα, περιέχει τον κύριο χώρο διημέρευσης, μαζί με μία μικρή κουζίνα. Ο Α’ όροφος περιλαμβάνει το υπνοδωμάτιο. Στο ισόγειο έχει προστεθεί ένας ακόμα μικρός τετράγωνος όγκος, που φιλοξενεί το λουτρό.  Στη βορινή πλευρά (πρόσοψη) υπάρχει λιθόστρωτη αυλή με υπαίθρια κουζίνα. Η είσοδος στο οίκημα γίνεται και απο τις 2 στάθμες.  Η εμπρόσθια όψη του κτιρίου είναι συμμετρική, με μόνη προεξοχή έναν μικρό εξώστη.


Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου αποτελείται από το σύνολο των λίθινων περιμετρικών τοίχων που έχουν πάχος 0,60 μ. Το αρχικό κέλυφος του αχυρώνα έχει διατηρηθεί στο μεγαλύτερο τμήμα του κτίσματος, καθώς μόνο τμήματα του ορόφου και η μικρή προσθήκη αποτελούνται απο νεόδμητη τοιχοποιία.  Το πάτωμα της πάνω στάθμης είναι κατασκευασμένο απο ξύλινες σανίδες πάνω σε ξύλινα δοκάρια. Η στέγη είναι απλή δίρρηκτη με επικάλυψη απο σχιστόπλακες και εσωτερική επίστρωση απο ξύλινες τάβλες.


Τα κουφώματα του κτηρίου είναι ξύλινα σύγχρονης κατασκευής. Επιχρίσματα φέρουν μόνο οι εσωτερικοί τοίχοι ενώ σε όλη την εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου είναι ανεπίχριστοι.


Η κατάσταση του κτηρίου είναι καλή, καθώς έχει ανακαινιστεί πρόσφατα χωρίς να έχει αλλοιωθεί η αρχική μορφή του κελύφους του. Η προσαρμογή της νέας λιθοδομής στην παλιά γίνεται χωρίς να υπάρχει έντονα εμφανής διαφοροποίηση, ενώ η κατασκευαστική λογική του συμπαγούς λίθινου κελύφους με την ελαφριά ξύλινη κατασκευή και την τυπική Ικαριώτικη στέγη με σχιστόπλακες έχει μεταφραστεί με επιτυχία στην υφιστάμενη  μορφή του κτιρίου.