Αρέθουσα

Κτίριο επιμέτρησης Νο 8

Θέση κτιρίου στον οικισμόΦωτογραφία κτιρίουΚάτοψηΤομήΌψη

ΚΤΗΡΙΟ Νο 8

Το κτίριο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του οικισμού, πίσω από την εκκλησία, το πιο ισχυρό τοπόσημο του χωριού. Είναι προσαρτημένο στα δεξία ενός άλλου κτιρίου, αριστερά του οποίου υπάρχει μία αποθήκη από «ξηροληθιά», ενώ είναι τοποθετημένο παράλληλα με την υψομετρική καμπύλη του λόφου. Από τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες είναι βάσιμη η θεώρηση ότι το κτήριο παλαιότερα περιελάμβανε και το ενδιάμεσο οίκημα.   

Έχει συνολική επιφάνεια 30 τ.μ., παρόμοια με την κάλυψη της αποθήκης στα 24τ.μ. Το τμήμα της στέγης που διασώζεται υποδεικνύει μία δίριχτη στέγη με ύψος «κορφιά» 3,70μ. Το κτήριο διαθέτει μία κύρια είσοδο. Ο εσωτερικός χώρος δεν είναι διαχωρισμένος. Παράλληλα, έχουν διατηρηθεί τα ερμάρια, «σκαμμένα» στους τοίχους και ο πέτρινος ξυλόφουρνος. Ο φέρων οργανισμός του κτηρίου είναι πέτρινη τοιχοποιΐα πάχους 70εκ. Στην κύρια είσοδο (θύρα) και στα παράθυρα έχουν τοποθετηθεί ξύλινα βαμμένα κουφώματα.            

Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό των τοίχων έχουν καλυφθεί με λευκό επίχρισμα. Η δίρριχτη στέγη στηρίζεται σε ξύλινο κορμό και η επικάλυψη της γίνεται με σχιστόπλακες, με ενδεικτικές διαστάσεις των 30x50εκ.

Τέλος, το κτήριο είναι εγκαταλελλημένο, διατηρείται σε κακή κατάσταση, ενώ δεν παρουσιάζει σημάδια παρούσας χρήσης.