Αρέθουσα

Κτίριο επιμέτρησης Νο 9

Θέση κτιρίου στον οικισμόΦωτογραφία κτιρίουΚάτοψηΤομήΌψη

ΚΤΗΡΙΟ Νο 9

Το κτίριο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του οικισμού. Τη δεδομένη στιγμή γίνεται ανακαίνιση και συντήρηση του παρόντος από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

 Αποτελείται από ένα ορθογωνικό ισόγειο διαστάσεων 10,5μ x 5,5μ και έναν όροφο που καταλαμβάνει σχεδόν το μισό κτίριο. Το συνολικό ύψος μέχρι την κορυφή της στέγης είναι 5,75μ. Ο σκελετός του είναι από πέτρινους τοίχους, το πάτωμα του ορόφου από ξύλινες τάβλες και φέρει δίριχτη ξύλινη στέγη και στα δύο του μέρη του. Στο ισόγειο, στον πρώτο χώρο που συναντούμε μπαίνοντας,  βρίσκεται η κουζίνα με κτιστό φούρνο και πέτρινο τζάκι. Στον δεύτερο χώρο, όπου και βρίσκεται η ξύλινη σκάλα που οδηγεί στον όροφο, υπάρχει ένα μικρό καθιστικό και κρεβάτι καθώς και το λουτρό. Στον όροφο υπάρχει το υπνοδωμάτιο, με ξύλινα κιγκλιδώματα στη σκάλα.

Οι τοίχοι του κτίσματος είναι σοβατισμένοι αν και σε ορισμένα σημεία ο σοβάς έχει σκάσει αφήνοντας την πέτρα να φανεί. Στην κουζίνα και στον όροφο υπάρχουν θυρίδες στους τοίχους, εσοχές, που χρησιμεύουν για αποθήκευση. Από την δυτική πλευρά του κτίσματος υπάρχει πέτρινη εξωτερική σκάλα που οδηγεί στον όροφο, η πόρτα ωστόσο είναι πλέον μπαζωμένη. Στη σκάλα υπάρχει, επίσης, θυρίδα.

Τα ανοίγματα είναι περιορισμένα και συγκεντρωμένα κυρίως προς την δυτική πλευρά. Οι ποδιές τους είναι πέτρινες.