Αρέθουσα

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Βλάστηση

Στην Ικαρία επικρατούν ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Κύριο αίτιο αυτού αποτελεί ο κύριος ορεινός όγκος του Πράμνου (Αθέρας) που διατρέχει από Ανατολή προς Δύση το νησί.

Το βόρειο τμήμα του νησιού όπου βρίσκονται ο Εύδηλος και τα περισσότερα χωριά του, έχει πυκνή βλάστηση , ενώ στο νότιο επικρατεί ξηρό κλίμα και υπάρχουν επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί. Σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού υφίστανται ρέματα και ρυάκια τα οποία χύνονται στη θάλασσα, σχηματίζοντας μικρές λίμνες στις παραλίες (Αρης Ποταμός, Κάμπος, Γιαλισκάρι, Νας). Στο εσωτερικό του υπάρχουν μικρά φαράγγια ιδιαίτερης ομορφιάς. Η χλωρίδα της Ικαρίας έχει να επιδείξει, εκτός από τα είδη που βρίσκονται στα κοντινά της νησιά, και αρκετά είδη που δεν συναντώνται αλλού, όπως η Παιώνια, η Δακτυλίτιδα, η Ρόριπα και το Σύμφυτο. Στα ορεινά του βόρειου τμήματος του νησιού υπάρχουν σημαντικά οικοσυστήματα όπως το Δάσος του Ράντη στη Δάφνη και το δάσος των Ραχών.

Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη δένδρων και θάμνων στο νησί. Από τα πιο σημαντικά είναι το πεύκο, η βελανιδιά, ο άριος, το πουρνάρι, η καστανιά, η κουμαριά, ο κέδρος, το πλατάνι, ο άντρακλος και άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από μεσογειακή “μακία” βλάστηση όπως ο σχίνος, το ρείκι, το άναμμα, το θυμάρι, η ακισαρέ και η αστιβή. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπελιού επικρατεί η ποικιλία “Φωκιανό”. Επίσης συναντάμε διάφορες ποικιλίες συκιάς, καρυδιάς, καϊσιού. Στις ρεματιές φύεται είδος πλατύξυλου φυτού (κολοκάσι) του οποίου οι βολβοί (ρίζες) τρώγονται βρασμένοι.

 

https://www.gtp.gr

Θέαση των ορεινών όγκων στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού
Θέαση των ορεινών όγκων στην νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού
Βλάστηση στην πλαγιά των ορεινών όγκων
Βλάστηση στην πλαγιά των ορεινών όγκων
Θέαση της θάλασσας στα βορειοανατολικά του οικισμού
Θέαση της θάλασσας στα βορειοανατολικά του οικισμού