Αρέθουσα

Ιστορικά Στοιχεία

Ιστορία του οικισμού

Η τοπική ιστορία και η προφορική παράδοση της Αρέθουσας Ικαρίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των Ελλήνων στις αρχές του 20ου αιώνα. Μεγάλο μέρος των κατοίκων του χωριού αναζήτησε μία «καλύτερη τύχη» στην Αμερική και την Αυστραλία. Από μαρτυρίες και απομνημονεύματα κατοίκων της Αρέθουσας γίνεται γνωστό ότι οι μετανάστες δούλεψαν πολύ σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας στην συνέχεια οικογένειες στο εξωτερικό, κάτι που συνέβαλλε στην μείωση του πληθυσμού του χωριού. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετανάστες βοήθησαν ενεργά τον τόπο καταγωγής τους μέσω της «Κοινότητας των Αλλοδαπών» και της «Πανικαριακής Αδελφότητας», με τη διεξαγωγή εράνων και την χρηματική ενίσχυση σε έργα για την βελτίωση των συνθηκών και την οικοδόμηση εγκαταστάσεων απαραίτητων για το νησί της Ικαρίας ( π.χ. το λιμάνi του Ευδήλου, το Γυμνάσιο, το Νοσοκομείο και το Γηροκομείο της Ικαρίας).

Σημαντική σύνδεση ωστόσο υπάρχει και με την πολιτική ιστορία του κράτους. Συγκεκριμένα, τόσο ο οικισμός της Αρέθουσας όσο και η ίδια Ικαρία αποτέλεσαν τόπο εξορίας πολιτικών κρατουμένων και αντιφρονούντων έναντι των δικτατορικών καθεστώτων στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα.

Στον οικισμό της Αρέθουσας διέμενε σημαντικός αριθμός πολιτικών προσφύγων. Το γεγονός αυτό είχε σημαντική κοινωνική, οικονομική και οικιστική - αρχιτεκτονική επιρροή στον οικισμό.

Κατά το 1960 δημιουργείται το οδικό δίκτυο (επαρχιακός δρόμος Αγίου Κύρηκου – Αρμενιστή). Μέχρι τότε οι μετακινήσεις των ανθρώπων γίνονταν μέσα από μονοπάτια.  Με την ίδρυση του δρόμου και την χρήση του αυτοκινήτου μεγάλο μέρος των κατοίκων μεταφέρεται πιο κοντά στην θάλασσα, με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση των κατοίκων της Αρέθουσας.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, ένα επιβλητικό και ισχυρό τοπόσημο της περιοχής. Κατασκευάζεται με την οικονομική ενίσχυση τον πρωτοπόρων μεταναστών από την Αρέθουσα. Το καμπαναριό της ενορίας ύψους 22μ. χτίζεται από την οικογένεια «Φούντουλη» κατά το 1880.

 

https://el.wikipedia.org/wiki/Ικαρία

https://el.wikipedia.org/wiki/Αρέθουσα_Ικαρίας

Κατα την πρώτη λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτρισμού στο νησί (Πηγή: ikariamag.gr)
Κατα την πρώτη λειτουργία εγκαταστάσεων ηλεκτρισμού στο νησί (Πηγή: ikariamag.gr)
Γυναίκες του νησιού βοηθούν στην ανέγερση κτισμάτων (Πηγή:ikariamag.gr)
Γυναίκες του νησιού βοηθούν στην ανέγερση κτισμάτων (Πηγή:ikariamag.gr)
Συλλογικό μαγείρεμα στο ύπαιθρο (Πηγή: ikariamag.gr)
Συλλογικό μαγείρεμα στο ύπαιθρο (Πηγή: ikariamag.gr)