Παλαιοχώρι

Κτίριο J22 ''Κ. ΓΙΑΝΝΗ''

ΚΑΤΟΨΕΙΣΟΨΕΙΣ | ΤΟΜΗΟΨΗ | ΤΟΜΗΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΤΟΜΗΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΗ ΤΟΜΗCROQUISCROQUISCROQUIS

Πρόκειται για τριώροφη κατοικία διατεταγμένη σε ορθογωνική κάτοψη με αναλογίες ½

Οι οργάνωση των λειτουργιών σε επίπεδα έχει ως εξής: αποθήκη και στάβλος για τα ζώα στο ισόγειο, κουζίνα και ένα δωμάτιο στον πρώτο όροφο, τρία δωμάτια στον τρίτο όροφο.

Οι δύο όροφοι σε προηγούμενη φάση λειτουργούσαν ως δύο ξεχωριστές κατοικίες με ανεξάρτητες εισόδους. Αυτό δικαιολογεί και την ύπαρξη δύο εισόδων σε διαφορετικές στάθμες. Ακόμη η πόρτα του τρίτου ορόφου που βλέπει προς την αυλή έβγαινε σε ξύλινο εξώστη ο οποίος έχει καταστραφεί και τα ίχνη του εντοπίζονται μόνο στις οπές της λιθοδομής της όψης. Σε εκείνη την φάση η δύο κατοικίες ακολουθούσαν την ίδια τυπολογία εσωτερικής διάταξης των χώρων. Αυτή χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κεντρικού θαλάμου με τον οποίο επικοινωνούν πλευρικά δύο δωμάτια (διαφορετικών διαστάσεων ) και ένα μικρότερο (ξενώνας ή αποθήκη). Σήμερα η είσοδος γίνεται μόνο από το επίπεδο του πρώτου ορόφου και εσωτερικά οι δύο όροφοι έχουν ενοποιηθεί με ξύλινη σκάλα.

Το κτίριο είναι κατασκευασμένο από αργολιθοδομή με λαξευτούς γωνιόλιθους και το ανατολικό τμήματα του στηρίζεται σε λίθινη καμάρα διπλού ύψους με το ενδιάμεσο επίπεδο να αποτελεί πάτωμα του δευτέρου ορόφου. Τα πατώματα είναι ξύλινα με φέροντα πελεκητά δοκάρια – κόρδε (Φιλιππίδης, 1985) και δάπεδο από σανίδες εκτός μόνο από το υπερκείμενο της καμάρας δωμάτιο. Στο σημείο αυτό το πάτωμα είναι η ίδια λίθινη καμάρα και το δάπεδο είναι από τσιμεντοκονία Οι διαχωριστικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από καλάμια τα οποία στηρίζονται σε πλαίσια και επιχρίονται εξωτερικά. Η κατοικία στεγάζεται από τετράριχτη στέγη με ρωμαϊκά κεραμίδια. Το ξύλινο ζευκτό της στέγης καλύπτεται προς το εσωτερικό των δωματίων από ξύλινες σανίδες.

Σχετικά τώρα με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του κτιρίου που αφορούν στα κουφώματα και τις πόρτες, παρατηρούνται τα εξής: Στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου τα ανοίγματα κλείνονται μόνο με σκούρα τα οποία ανοίγουν εσωτερικά. Στο ανατολικό τμήμα του κτηρίου τα ίδια σκούρα καλύπτονται εξωτερικά από τζαμιλίκια γαλλικού τύπου. Οι εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες του ορόφου είναι ξύλινες με φωταγωγό στο πάνω τμήμα, ενώ η πόρτα της κεντρικής εισόδου είναι ταμπλαδωτή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα κουφώματα τοποθετούνται πίσω από λαξευτούς λίθους που διαμορφώνουν την επένδυση στον λαμπά τα πρέκια και την ποδιά.