Παλαιοχώρι

Συμπεράσματα

Η ιστορική εξέλιξη του Παλαιοχωρίου ακολουθεί αυτή της ευρύτερης περιοχής της Κυνουρίας που εν γένει εκτείνεται στα βάθη του χρόνου φτάνοντας στην προϊστορία. Ωστόσο, στοιχεία για την εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντος έχουμε από την επανάσταση και μετά.

Το Παλαιοχώρι είναι προστατευμένο από εχθρικές εισβολές με φυσικό τρόπο και γι’ αυτό ήταν λίγες καταστροφές που υπέστη  κατά τα χρόνια της επανάστασης και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα την διατήρηση της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής.

Το Παλαιοχώρι ως πρωτεύουσα δήμου, γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση αλλά και έντονη μείωση του πληθυσμού του στις αρχές του 20ου  αιώνα και τα δύο λόγω της μετανάστευσης των Παλαιοχωριτών προς την Αμερική. Ακόμη και σήμερα τα περισσότερα από τα παλιά και αρχοντικά σπίτια του χωριού είναι εγκαταλελειμμένα και οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλές γενεές στο εξωτερικό. Η μείωση του πληθυσμού του χωριού είναι χαρακτηριστικό του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, αυτό άλλωστε ισχύει και για όλη την Ελλάδα. Σήμερα οι κάτοικοι είναι αρκετά λίγοι (σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, υπάρχουν περίπου 40 μόνιμοι κάτοικοι) και η καθημερινή τους ενασχόληση είναι στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Παρά τη μείωση του πληθυσμού των χωριών της Κυνουρίας φαίνεται πως αυτά δεν έπαψαν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Συνακόλουθα, παρόλο που το Παλαιοχώρι βρίσκεται σε απόμακρη βουνοπλαγιά και είναι αποκομμένο από τους γύρω οικισμούς, έχει διαρκή επικοινωνία μαζί τους αλλά  και με το Λεωνίδιο. 

Οι σύγχρονες εξελίξεις επιβάλλουν τους δικούς τους ρυθμούς στον τομέα της οικονομίας και της απασχόλησης γεγονός το οποίο δεν παραβλέπει ο Σύλλογος των Παλαιοχωριτών. Στην ευρύτερη περιοχή της Κυνουρίας αναπτύσσεται έντονα τις τελευταίες δεκαετίες η αναρρίχηση, με αθλητές από όλο τον κόσμο να καταφτάνουν στον Λεωνίδιο και να επισκέπτονται τα γύρω χωριά και τις απότομες βουνοπλαγιές τους. Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης του δήμου στο Παλαιοχώρι υλοποιούνται έργα ποιοτικής αναβάθμισής του, όπως είναι η ανάπλαση των πλατειών του χωριού, η πλακόστρωση των κεντρικών οδών και η ανακαίνιση του ξενώνα, επεμβαίνοντας κάποιες φορές στον παραδοσιακό χαρακτήρα του χωριού.

Βιβλιογραφία : ΣΥΚΩΚΗΣ, Βασίλειος, 2006, Παλαιοχώριον, το στολίδι του Πάρνωνα,1η εκδ. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Ι. Μπουκαβάλα Α.Ε.