Παλαιοχώρι

Κτίριο L1 ''ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ''

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΥΠΟΓΕΙΟΥΟΨΕΙΣ|ΤΟΜΕΣCROQUISCROQUIS

Το κτίριο αυτό χρονολογείται πριν το 1920 και είναι κτισμένο κοντά στην Παλιά Πλατεία του χωριού. Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους, χρησιμοποιήθηκε μέχρι και το 2002, με (τελευταία) χρήση ως  ταβέρνα.

Αποτελείται από δύο μονόχωρους ορόφους, που δεν συνδέονται εσωτερικά μεταξύ τους. Ο πάνω όροφος, είναι προσβάσιμος από την στενή του πλευρά από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Παλιά με την νέα Πλατεία, ενώ ο κάτω όροφος μέσω ενός κατηφορικού μονοπατιού, κάθετου στον κεντρικό δρόμο. Η ταβέρνα λειτουργούσε στον πάνω- κυριότερο- όροφο, ενώ ο κάτω πιθανόν να χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος.

Είναι χαρακτηριστικό λιθόκτιστο κτίριο με τους λαξευτούς γωνιόλιθους και λίθους στα περίθυρα, τη ξυλοδεσιά στη βάση της στέγης, τα ξύλινα κουφώματα, το ξύλινο πάτωμα και την ξύλινη οροφή, όπως και με τον επικαλυμένο λίθινο θόλο στον κάτω όροφο. Τα ανοίγματα είναι σχετικά μεγάλα (κυρίως στο ισόγειο) και με τοξωτή απόληξη στο εσωτερικό. Στο υπόγειο- στον κάτω όροφο, συναντάται ένα μόνο μικρότερο άνοιγμα. Επίσης, τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν κουφώματα με τζαμιλίκι και σκούρα. Εκτός από τα ανοίγματα, στο ισόγειο υπάρχει άλλη μία πόρτα η οποία ενώνει με μία μακρόστενη αυλή που εκτείνεται έως και τις δύο μικρές όψεις του κτιρίου.

Η στέγη του, είναι τετράριχτη με βυζαντινά κεραμίδια και φέρεται πιθανόν από ξύλινο ζευκτό. Στο υπόγειο, η θολωτή κατασκευή καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του, όπου πατούν δοκάρια μικρότερης διατομής που φέρουν τις σανίδες του πατώματος του ισογείου, ενώ στο υπόλοιπο φέρονται από μεγαλύτερης διατομής δοκάρια που στηρίζουν τρεις δοκοί, η μεσαία συνδεδεμένη με ξύλινο υποστύλωμα.