Παλαιοχώρι

Δίκτυο Δρόμων

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥΚΥΡΙΟΙ ΑΜΑΞΙΤΟΙ ΟΔΟΙΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΕΣ ΑΜΑΞΙΤΟΙ ΟΔΟΙΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Το Παλαιοχώρι αναπτύσσεται πάνω σε οδική αρτηρία, που το ενώνει ανατολικά με τη Μονή Ελώνης και το Λεωνίδιο και δυτικά με γύρω χωριά (Κοσμάς) και τη Σπάρτη.

Τα σημεία εισόδου και εξόδου του χωριού ορίζονται από διχάλες δρόμων, που δημιουργούνται από την ένωση της κύριας οδικής αρτηρίας με τους δευτερεύοντες άξονες του χωριού. Καθώς φαίνεται στο διάγραμμα Χ02, ο δρόμος που ενώνει το Παλαιοχώρι με τα γύρω χωριά και τις κωμοπόλεις, στα σημεία που συναντά τα σύνορα του χωριού χωρίζεται, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο διευρυμένο οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί το χωριό και έπειτα συγκλίνει ξανά στον αρχικό του άξονα.

Η οδική αυτή αρτηρία αποτελεί και τον κύριο οδικό άξονα το χωριού, καθώς το διασχίζει κεντρικά ακολουθώντας την μορφολογία του εδάφους χωρίζοντας έτσι νοητά το Παλαιοχώρι σε Άνω και Κάτω Χωριό. Η κεντρική οδική αρτηρία του χωριού ενώνει τις δύο κεντρικότερες πλατείες του, ενώ η τρίτη μη διαμορφωμένη πλατεία εξυπηρετείται από δευτερεύουσα οδική αρτηρία “παράλληλη” στην κεντρική.

Η οργάνωση των κτισμάτων του χωριού ανάμεσα στις οδικές αρτηρίες γίνεται με τρόπο ελεύθερο χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο. Περάσματα και μονοπάτια διαμορφώνονται από τα σύνορα των ιδιοκτησιών και συνδέονται άμεσα με την κύρια οδική αρτηρία. Οι μικροί αυτοί δρόμοι είναι κλιμακωτά καλντερίμια, τα οποία πολλές φορές διαμορφώνονται κάθετα στις υψομετρικές καμπύλες, ώστε να συνδέσουν κυριότερους δρόμους παράλληλους σε αυτές. Οι δρόμοι αυτοί που ακολουθούν την έντονη σε πολλά σημεία κλίση στου εδάφους χρησιμεύουν και ως δίκτυο αποστράγγισης των όμβριων υδάτων για το χωριό.

Παρατηρούμε πως υπάρχουν δύο δρόμοι παράλληλοι μεταξύ τους και στις υψομετρικές καμπύλες. Η κύρια οδική αρτηρία είναι αυτή που ενώνει το χωριό με τα γύρω χωριά και το Λεωνίδιο, ενώ η δεύτερη οδική αρτηρία είναι αυτή που καταλήγει στο μονοπάτι που παλαιότερα οδηγούσε από το χωριό στο Λεωνίδιο. Πρόκειται, λοιπόν, για δύο σημαντικές οδικές αρτηρίες για την οργάνωση του χωριού.