Παλαιοχώρι

Κτίριο S2 ''Κα. ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ''

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥΟΨΕΙΣ | ΤΟΜΗΟΨΕΙΣ | ΤΟΜΗ CROQUISCROQUISCROQUIS

Πρόκειται για μία κατοικία της τυπολογίας του πλατυμέτωπου μακριναριού (Φιλιππίδης, 1985), με δύο στάθμες, κατασκευασμένη προ του 1920 και με μεταγενέστερες επεμβάσεις. Αναλυτικότερα, η είσοδος στο ισόγειο γίνεται από την μεγαλύτερη πλευρά της ορθογώνιας κάτοψης στον καμαροσκεπή χώρο  στον οποίο βρίσκεται η κουζίνα και το καθιστικό με ένα άνοιγμα στην νότια και ανατολική πλευρά. Πιθανώς, παλαιότερα το ισόγειο να χρησιμοποιούταν για την στέγαση των ζώων και ως αποθηκευτικός χώρος. Εκατέρωθεν της εισόδου διαμορφώνονται δύο αποθηκευτικοί χώροι. Η είσοδος στον όροφο γίνεται από τον εξώστη ο οποίος στηρίζεται σε αυτούς και σε ένα υποστύλωμα από σκυρόδεμα το οποίο προστέθηκε σε επόμενη φάση. Ο όροφος χωρίζεται σε τρία δωμάτια διαφορετικών διαστάσεων με ανοίγματα στην δυτική και στην ανατολική τους πλευρά και με άλλα δύο ανοίγματα στην νότια πλευρά του μεγαλύτερου χώρου. 

Όσον αφορά στον τρόπο δόμησης, η κατοικία είναι κατασκευασμένη από λιθοδομή 60 εκ. εμφανή σε όλες τις όψεις εκτός από την ανατολική, η οποία είναι σοβατισμένη. Στο ανώτερο τμήμα των τοίχων έχει προστεθεί διάζωμα σκυροδέματος στο οποίο στηρίζεται η τετράριχτη στέγη με κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου, προφανώς κατασκευή μεταγενέστερης φάσης. Επιπλέον, τα ανοίγματα έχουν εμφανή ξύλινα πρέκια εκτός από αυτά της ανατολικής όψης. 

Στο ανατολικό τμήμα της κατοικίας, όπου βρίσκεται η αυλή, σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια, παλαιότερα υπήρχε καλντερίμι. Στο βόρειο τμήμα της αυλής υπάρχει ένας λιθόκτιστος φούρνος.