Παλαιοχώρι

Κτίριο F5 ''ΣΚΟΡΠΙΟΣ''

ΚΑΤΟΨΗΝΟΤΙΑ ΟΨΗΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗΒΟΡΕΙΑ ΟΨΗΔΥΤΙΚΗ ΟΨΗΤΟΜΗ Α-ΑCROQUIS

Το κτίριο βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού μπροστά από την κεντρική πλατεία. 

Αποτελεί εφαρμογή του βασικού τύπου κατοικίας που συναντάται στην περιοχή. Είναι ένα διώροφο μονόχωρο (Φιλιππίδης, 1985), απλό γεωμετρικό στερεό ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, με φέρουσα λιθοδομή και τριριχτη στέγη, λαϊκού χαρακτήρα. 

Η κατοικία διατάσσεται σε δυο στάθμες με επιφάνεια διαστάσεων περίπου 6Χ12 μέτρων, και είναι προσανατολισμένο στην μεσημβρία. Η κατοικία είναι διαχωρισμένη με έναν εγκάρσιο τοίχο, επιμερίζοντας με τον τρόπο αυτό δυο ιδιοκτησίες. Σημειώνεται ότι στη μια εκ των δύο κατοικιών έχει γίνει προσθήκη χώρων στην ισόγεια στάθμη από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Το τμήμα της κατοικίας που αποτυπώθηκε περιλάμβανε στην πάνω στάθμη ένα μικρό χώρο διημέρευσης, χώρο ύπνου και βοηθητικούς χώρους, με ελεύθερο ύψος 2.50 μέτρα ενώ στη στάθμη του ισογείου δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης.

Το σύστημα κατασκευής του κτιρίου αποτελείται από φέρουσες ανεπίχριστες λιθοδομές πάχους 73 εκ., ενώ στο εσωτερικό, οι χώροι επιμερίζονται με διαχωριστικούς φερόμενους τοίχους πάχους 13 εκ. Επιχρίσματα καλύπτουν μόνον τις εσωτερικές επιφάνειες του κτιρίου, ενώ οι εξωτερικές παραμένουν ανεπίχριστες. Οι χρωματισμοί των επιφανειών είναι από υδροχρώματα.

Τα κουφώματα του κτιρίου (θύρες και παράθυρα) είναι ξύλινα, βαμμένα  με ελαιοχρώματα. Τα δάπεδα των χώρων καλύπτονται από ξύλινες σανίδες πάχους 12 εκ.

Σχετικά με την κατάσταση διατήρησης του κτιρίου, αναφέρεται ότι το κτίριο βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση.