Παλαιοχώρι

Κτίριο I16 ''ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΟ''

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥΚΑΤΟΨΗ ΟΡΟΦΟΥΤΟΜΕΣ : ΔΙΑΜΗΚΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΡΣΙΑΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΨΗ CROQUIS (κάτοψη ισογείου)CROQUIS (κάτοψη ορόφου)

Το κτίριο αυτό βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πλατεία του χωριού, σε ένα δρόμο πάνω από αυτήν. Η χρονολογία οικοδόμησής του, αναγράφεται στην είσοδο ενός χώρου του ισογείου και είναι 1850.  Η πρόσβαση στο κτίριο αυτό γίνεται από τα ανατολικά.

Πρόκειται για μία διώροφη κατοικία με κάτοψη Γ. Όσον αφορά την κατασκευή, η θεμελίωση γίνεται πάνω σε βράχο και ο τοίχος της περίφραξης γυρνάει και γίνεται ο τοίχος του σπιτιού. Η τοιχοποιία είναι λίθινη και αρκετά φαρδιά, περίπου 70 cm και δομείται από ημιλαξευτούς λίθους, οι οποίοι καλύπτονται με επίχρισμα στο εσωτερικό. Στην περίμετρο όμως, των ανοιγμάτων και στις γωνίες του κτιρίου, χρησιμοποιούνται λαξευμένοι λίθοι. Η κάλυψη της κατοικίας γίνεται με στέγη από γαλλικά κεραμίδια.

Σχετικά με την οργάνωση του κτιρίου, στο ισόγειο υπάρχει μία αυλή από την οποία γίνεται η πρόσβαση σε αυτό αλλά και στους ορόφους. Στο ισόγειο, ‘κατώι’ (Φιλιππίδης, 1985) υπάρχουν δύο χώροι που χρησιμοποιούνται για την στέγαση των ζώων και την αποθήκευση των ξύλων. Ο ένας από αυτούς τους δύο στεγάζεται με καμάρα ενώ ο άλλος με τεγίδες και πέτσωμα. Στην αυλή υπάρχει και μία λίθινη αποθήκη με επίπεδη οροφή. Στον ανώτερο όροφο, ‘ανώι’ (Φιλιππίδης, 1985) η πρόσβαση γίνεται από μία σκάλα στην αυλή. Η σκάλα αυτή οδηγεί σε ένα πλάτωμα που καταλήγει στην είσοδο της κυρίως κατοικίας και σε μία μεταγενέστερη προσθήκη.

Η κατοικία αποτελείται από έναν προθάλαμο και τέσσερις ακόμα χώρους με το τζάκι να βρίσκεται στον νοτιοδυτικό. Τρείς από τους χώρους αυτούς έχουν λίθινο πάτωμα με σανίδωμα. Ωστόσο, υπάρχει και ένας με ξύλινο πάτωμα που βρίσκεται πάνω από τον χώρο του ισογείου που στεγάζεται με τεγίδες και πέτσωμα, ο οποίος έχει υψομετρική διαφορά ενός ριχτιού από τους άλλους χώρους. Από τον χώρο αυτό, ο οποίος είναι παράγωνος, γίνεται και η πρόσβαση στους δύο μικρούς λίθινους εξώστες. Οι θύρες που ανοίγονται στον εξώστη είναι ξύλινες και έχουν γαλλικά σκούρα. Τα υπόλοιπα παράθυρα έχουν αντικατασταθεί. Οι περισσότερες θύρες και τα περισσότερα παράθυρα της κατοικίας αυτής έχουν τοξωτή εσωτερική απόληξη.

Σχετικά με την μεταγενέστερη προσθήκη πρόκειται για έναν χώρο κατασκευασμένο από τούβλα. Στεγάζει πιθανώς υγρούς χώρους.