Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Τοπόσημα

ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣΟΨΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΥΛΗΜΑΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣΜΠΛΕ ΣΠΙΤΙ

ΤΟΠΟΣΗΜΑ

Η περιοχή του Λεωνιδίου έχει έναν ιδιαίτερο και παραδοσιακό χαρακτήρα. Εκτός από το χαρακτηριστικό φυσικό περιβάλλον του, ο οικισμός έχει αρκετά τοπόσημα που αξίζει να αναφερθούν. Η περιοχή της Σίου, την οποία μελετήσαμε, έχει ορισμένα από αυτά.

  1. ΡΕΜΑ ΔΑΦΝΩΝ

Το  ρέμα  Δαφνών  πηγάζει  από  τις ανατολικές  παρυφές  του Πάρνωνα και,  με κατεύθυνση  προς  τα  ανατολικά,  εκβάλλει  στις  ανατολικές  ακτές  της  Πελοποννήσου,  στην  πεδιάδα  του  Λεωνιδίου. Υπάρχουν τρεις γέφυρες που ενώνουν τις γειτονιές εκατέρωθεν του ποταμού και ιστορικά, το ρέμα έχει πλημμυρίσει τρεις φορές. Τόσο η χρήση της γης γύρω από τον ποταμό για καλλιέργειες όσο και για κατοίκιση, τον καθιστά ένα από τα πιο σημαντικά τοπόσημα της περιοχής.  

  1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κηρυγμένο ως διατηρητέο (ΦΕΚ 137ΑΠ-Π/ 17-4-2007), το δημοτικό σχολείο του Λεωνιδίου είναι ένα νεοκλασικό κτίριο που χαρακτηρίζει τον οικισμό. Το σχολείο λειτουργεί πάνω από εκατό χρόνια ως κτίριο εκπαίδευσης και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα τετρατάξιου Δημοτικού Σχολείου του 19ου  αι. Το οικόπεδο του Δημοτικού σχολείου, αγοράστηκε από τον Δήμο το 1909. Η κατασκευή του σχολείου έγινε το 1911 με χρήματα από το κληροδότημα του Ανδρέα Συγγρού που είχε δοθεί για τον λόγο αυτό. Ανεγέρθηκε με βάση τα σχέδια του «προγράμματος Καλλίας», που πρόκειται για έναν  τρόπο κατασκευής των σχολείων, βασισμένο στην εργασία του νομομηχανικού Δημήτριου Καλλία που εκδόθηκε με βάση το Βασιλικό Διάταγμα του 1894 και ίσχυσε μέχρι το 1911. Τα σχέδια που συνοδεύουν το Διάταγμα είναι ακριβή αντίγραφα του γαλλικού προτύπου. Σ’ αυτό προτείνονται τέσσερις τύποι Δημοτικών Σχολείων με έντονες νεοκλασικές επιρροές. Στην συνέχεια γίνονται αλλαγές που αφορούν κυρίως εξειδικευμένα θέματα π.χ. στον υπολογισμό των διαστάσεων των ανοιγμάτων, στη λεπτομερή ανάλυση των υλικών, των τεχνικών κατασκευής, όπως το πάχος της λιθοδομής ή των πλίνθων, τα υλικά της στέγης, ο τρόπος κατασκευής του πατώματος κ.α.

  1. ΠΛΑΤΕΙΑ

Πλατεία στην οποία μαζεύεται μεγάλος αριθμός κατοίκων του Λεωνιδίου και χρησιμοποιείται και από τις καφετέριες γύρω της. Αποτελεί τοπόσημο λόγω του χαρακτήρα της.

  1. RED ROCK CAFE

Καφετέρια που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου κυρίως νεότερης ηλικίας και βρίσκεται δίπλα σε μία από της κυριότερες πλατείες του οικισμού.

  1. KΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΩΝΑ

Το κτήριο αυτό, που στο παρελθόν στεγάζονταν το παλιό Δημοτικό Σχολείο Βασκίνας Λεωνιδίου, σήμερα αποτελεί έναν χώρο αναφοράς για την ανάδειξη και προβολή της χλωριδικής αξίας του Πάρνωνα. Ως «Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα» πλέον, αποτελεί μία από τις τέσσερις υποδομές ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Αποτελεί τοπόσημο τόσο λόγω της χρήσης του όσο και της δράσης του ως πόλος έλξης των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων.  

  1. ΠΥΡΓΟΣ ΤΣΙΚΑΛΙΩΤΗ

Χαρακτηριστικός τύπος αμυντικής κατοικίας με βυζαντινές επιρροές, ο Πύργος Τσικαλιώτη χρονολογείται γύρω στο 1808 και αποτελεί ένα από τα πλέον ιστορικά διατηρητέα μνημεία της Πελοποννήσου (ΦΕΚ35/Β/2-2-1962). Αποτελείται από πέτρινο σκελετό, με ενδιάμεσες προσθήκες κεραμικών στοιχείων και περιβάλλεται από χονδρό μαντρότοιχο ύψους 3,5 μέτρων,  γεμάτο με τουφεκίστρες. Το εσωτερικό του είναι εξίσου ενδιαφέρον, ώστε η χρήση του πύργου έχει μετατραπεί σε μουσείο.

  1. ΠΛΑΤΕΙΑ 25ης ΜΑΤΡΙΟΥ

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές πλατείες του Λεωνιδίου που αποτελεί τοπόσημο εξαιτίας του ρόλου της ως στοιχείο σύνθεσης κτιριακού ιστού αλλά και ως πυκνωτής. 

  1. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΙΩΤΗ

Η κατασκευή του αρχοντικού ξεκίνησε το 1860 και ολοκληρώθηκε το 1864 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία. 160 χρόνια αργότερα, αποκαταστάθηκε πλήρως χωρίς να χάσει τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του, όπως οροφογραφίες, τοιχογραφίες, διακοσμητικά επιτοίχια, ξύλινες οροφές, τσατμάδες από ξύλο και πέτρα, ξύλινα περίτεχνα κουφώματα και κεραμικά πλακίδια με παραστάσεις. Σήμερα, χρησιμοποιείται ως ξενώνας και μπορεί να θεωρηθεί τοπόσημο γιατί είναι από τα πιο γνωστά αρχοντικά του Λεωνιδίου και προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών κάθε χρόνο.

  1. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΣΟΥΧΛΟΥ

Κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται από το «Αρχείο της Τσακωνιάς» και πραγματοποιούνται πολλές δραστηριότητες όπως μαθήματα τσακωνικής διαλέκτου και σεμινάρια αργαλειού. Τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται και προβολές στην αυλή του αρχοντικού, επομένως η πολυποίκιλη χρήση του το καθιστά τοπόσημο.

  1. ΠΑΡΑΔΩΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ "ΑΙΓΛΗ" ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΑ

Παραδοσιακό καφενείο που αποτελεί τοπόσημο μαζί με την πλατεία που υπάρχει απέναντι και χρησιμοποιείται από αυτό, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα καφενεία του Λεωνιδίου και μέρος που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός μονίμων κατοίκων αλλά και επισκεπτών.

  1. ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Εκκλησία που βρίσκεται στην συνοικία κοντά στο ρέμα Δαφνών και αποτελεί τοπόσημο, καθώς προσελκύει πλήθος κόσμου.

  1. ΜΑΝΑΒΙΚΟ

Κτήριο χαρακτηριστικής τυπολογίας του οικισμού, που μπορεί να θεωρηθεί τοπόσημο καθώς αποτελεί σημείο συνάντησης και προσανατολισμού για την περιοχή.

  1. ΕΣΤΡΙΑΤΟΡΙΟ - ΠΙΤΣΑΡΙΑ "ΕΝ ΛΕΩΝΙΔΙΟ"

Εστιατόριο σε παραδοσιακό κτίριο που χαρακτηρίσαμε ως τοπόσημο,  καθώς λειτουργεί ως πυκνωτής και είναι αρκετά γνωστό ακόμη και σε τουρίστες.

  1. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Εκκλησία που χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίσμα (ΦΕΚ1273/Β/13-12-1980). Πρόκειται για μονόκλιτη, ξυλόστεγη που κτίστηκε το 1714 επί τουρκοκρατίας. Κάηκε και ξανακτίστηκε το 1795. Στο εσωτερικό της υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αι. μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο, καθώς βρίσκεται στην «καρδιά» του Λεωνιδίου και είναι κεντρικό στοιχείο σύνθεσης του κτιριακού ιστού.

  1. ΜΠΛΕ ΣΠΙΤΙ

Κατοικία που βρίσκεται μεταξύ πολλών παλαιών κτισμάτων και κάνει έντονη αντίθεση λόγω του χρώματός του. Αποτελεί χαρακτηριστικό σπίτι της περιοχής, αλλά και βοήθεια προσανατολισμού. Έχει γίνει γνωστή αφού αποτέλεσε το εξώφυλλο του βιβλίου Μέλισσα για την Κυνουρία.

  1. ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εκκλησία που βρίσκεται στην περιοχή της Σίου με τα κτίρια νεότερης κατασκευής και προσελκύει πολλούς κατοίκους. Αποτελεί τοπόσημο λόγω της λειτουργίας του, της ένδειξης προσανατολισμού αλλά και γιατί βοηθά στην ανάπτυξη του οικισμού γύρω από την εκκλησία.

  1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ

Ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια του οικισμού, που βρίσκεται ανάμεσα σε νεόκτιστες κατοικίες και είναι χαρακτηριστικό, λόγω του μεγέθους και της λειτουργίας του.