Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

Επιμέρους Οικιστικές Ενότητες

Ο οικισμός του Λεωνιδίου χωρίζεται σε τρεις βασικές περιοχές, τη Σία, τη Στάη και το Κοίλασο. Οι δύο πρώτες χωρίζονται διακριτά από την τελευταία μέσω του ρέματος του Δαφνώνα, καταλαμβάνοντας το βόρειο μέτωπο της περιοχής.

Η περιοχή Στάη, το δυτικό κομμάτι του Λεωνιδίου, αποτελεί ένα από τους βασικούς πυρήνες από τους οποίους αναπτύχθηκε ο αρχικός οικισμός. Μέσω της Στάη-Σία περνά η επαρχιακή οδός Άστρους – Λεωνιδίου που αποτέλεσε βασική τροφοδοτική αρτηρία για την ευρύτερη περιοχή μέχρι την κατασκευή της παραποτάμιας οδού όπου διοχέτευσε περιφερειακά την κίνηση.

Εκτός των δύο βασικών οδικών αρτηριών που διασχίζουν κατά μήκος τις δύο περιοχές, το πλάτος πολλών από τις υπόλοιπες οδούς δεν επαρκεί για την διέλευση των οχημάτων.

Στο σημείο τομής των δύο περιοχών, όπου αποτελεί το κέντρο του οικισμού, εντοπίζεται πληθώρα παλιών κτισμάτων σε αντίθεση με τις παρειές ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα για την Σία και τη Στάη όπου εμφανίζονται πολύ μεταγενέστερα κτίσματα. Εκεί συναντάται  η εμπορική δραστηριότητα του οικισμού καθώς και δημοσίου συμφέροντος όπως το δημαρχείο, χώροι πολιτισμού, ασφαλιστικοί φορείς και τράπεζες. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανάπτυξη των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής είναι εσωστρεφής ως προς το ποτάμι.

Η περιοχή του Κοίλασου αποτελεί την περιοχή που κατοικήθηκε στα πιο όψιμα χρόνια, δεδομένου ότι ο προσανατολισμός τη καθιστούσε λιγότερο ευήλια, γεγονός κρίσιμο για τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο με το πέρασμα των χρόνων και με την αύξηση του πληθυσμού του Λεωνιδίου αποτέλεσε μοναδική διέξοδο επέκτασης του οικισμού. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί η απρόσκοπτη πανοραμική θέα προς τις παραπάνω αναφερθείσες περιοχές εξαιτίας του έντονου ανάγλυφου.

Χάρτης Οικιστικών Ενοτήτων