Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

Τρόποι Σύνθεσης Κτισμάτων

Το Λεωνίδιο, όντας η πρωτεύουσα την Νότιας Κυνουρίας, αποτελεί έναν οικισμό με μεγάλο πληθυσμό. Ο μεγάλος αριθμός κατοίκων συνέβαλε σε μια διαμόρφωση του χώρου όπου οι σχέσεις μεταξύ των κτισμάτων παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Η δόμηση του οικισμού είναι πυκνή, καθώς τα κτίσματα είτε εφάπτονται είτε μεσολαβούν αυλές.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Στάη, παρατηρούνται αρκετά ξεκάθαρα τα παραπάνω. Στον ιστορικό πυρήνα, το ανατολικό τμήμα της περιοχής Στάη, η δόμηση είναι αρκετά πυκνή ενώ καθώς απομακρυνόμαστε και κατευθυνόμαστε δυτικά, τα κτήρια αρχίζουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα την ύπαρξη περισσότερων αυλών. Βορειότερα, που η κλίση του εδάφους εντείνεται, τα κτήρια φαίνεται να αραιώνουν ακόμα περισσότερο.

Τα κτήρια στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι διώροφα, οπότε τα ύψη σε γενικές γραμμές συμπίπτουν και σε συνδυασμό με την έλλειψη μεγάλων υψομετρικών διαφορών για το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, οδηγεί σε μια ομοιόμορφη γενική εικόνα του οικισμού. Ωστόσο, παρατηρούνται αρκετά τριώροφα κτήρια στην περιοχή του Στάη που συγκεντρώνονται αρκετές σύγχρονες κατοικίες και κοντά στο κέντρο όπου εμφανίζονται τα περισσότερα πυργόσπιτα και νεοκλασικά. Μονώροφα αποτελούν παλιά σπίτια όπως τα καλύβια τα οποία κατά το πλείστον δεν κατοικούνται πλέον.

Χάρτης ορόφων κτηρίων
Χάρτης ορόφων κτηρίων
Σχέση ανθρώπου και κτισμάτων
Σχέση ανθρώπου και κτισμάτων
Πλάτωμα
Πλάτωμα
Σύνθεση κτισμάτων
Σύνθεση κτισμάτων
Το ρολόι
Το ρολόι
Πλάτωμα και αυλόθυρες
Πλάτωμα και αυλόθυρες
Πυργόσπιτα
Πυργόσπιτα
Σχέση εισόδων αυλών
Σχέση εισόδων αυλών
Σχέση παλιού και νέου κτίσματος
Σχέση παλιού και νέου κτίσματος