Αγιος Ιωάννης (Α)

Κτίριο 5

Κτίριο 5Σύνολο σχεδίων Κάτοψη ορόφουΤομή 1-1΄Βόρεια όψηΑνατολική όψηΤζάκιΚόγχες στη λίθινη τοιχοποιίαΞύλινο κούφωμα και διαμόρφωση πρεκιού με ξύλινα στοιχείαΔιαμόρφωση εσωτερικού βόρειου χώρου (δεξιά της εισόδου)Εντοιχισμένα ντουλάπιαΡωγμή στην τοιχοποιίαΦορέας τρίριχτης στέγης

Το κτίριο 5 είναι διώροφη κατοικία με επιμήκη κάτοψη και πατητήρι (ληνό) λίθινης θολωτής κατασκευής προσαρτημένο στη μακριά πλευρά, τρίριχτη στέγη και μεγάλη αυλή. Το ισόγειο και ο όροφος έχουν ξεχωριστές προσβάσεις, χωρίς εσωτερική σύνδεση. Συγκεκριμένα, υπάρχει σκάλα που καταλήγει στο πάνω επίπεδο του ληνού, από το οποίο προσεγγίζεται η θύρα της εισόδου στην επιμήκη πλευρά, ενώ στο ισόγειο υπάρχει πόρτα στην ίδια πλευρά. Η πρόσβαση στο ισόγειο δεν ήταν δυνατή.

 Ο όροφος περιλαμβάνει τρεις χώρους  (ένας μικρότερος στο κέντρο και δύο ισομεγέθεις εκατέρωθεν αυτού), οι  οποίοι διαχωρίζονται με ξύλινα πετάσματα (μισάντρες). Οι χώροι αυτοί είναι προσβάσιμοι από προθάλαμο, ο οποίος βρίσκεται μπροστά από το μεσαίο δωμάτιο και στον οποίο οδηγεί η θύρα της εισόδου. Το ταβάνι του ορόφου διαμορφώνεται με ξύλινες σανίδες, οι οποίες σε κάποια σημεία έχουν καταρρεύσει, αποκαλύπτωντας τον φορέα της στέγης. Στο χώρο αριστερά της εισόδου(νότιο άκρο) βρίσκεται τζάκι, καθώς και νεροχύτης διαμορφωμένος ως κόγχη στη λίθινη τοιχοποιία. Το πάτωμα είναι ξύλινο εκτός από ένα τμήμα στο χώρο με το τζάκι που είναι πέτρινο, γεγονός που πιθανώς υποδηλώνει την ύπαρξη θολωτής κατασκευής στο ισόγειο.

Τα κουφώματα είναι ξύλινα και τα πρέκια των παραθύρων διαμορφώνονται με ξύλινα στοιχεία.

Στο επίπεδο της εισόδου έχει διαμορφωθεί ημιυπαίθριος χώρος με την προσθήκη φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, γεγονός που αλλοιώνει την όψη του κτιρίου.