Αγιος Ιωάννης (Α)

Δίκτυο Δρόμων

Χάρτης υλικότητας δρόμωνΔιάγραμμα υλικότητας-λειτουργίας δρόμων

Το δίκτυο των δρόμων του Αγίου Ιωάννη εμφανίζει διάφορες υλικότητες με βάση τη χρήση του.

Η χάραξη των δρόμων είναι σχεδόν παράλληλη ακολουθώντας τις ισοϋψείς γραμμές του φυσικού αναγλύφου. Ο δομημένος χώρος ακολουθεί αυτή την ανάπτυξη.

Παρατηρείται λοιπόν ότι η κεντρική οδός του οικισμού είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ασφαλτοστρωμένη, επιτρέποντας την ευκολότερη διέλευση των οχημάτων. Αυτή πλέον χαρακτηρίζεται από υψηλή δόμηση και πυκνή κατοίκηση καθώς και από εμπορικές χρήσεις.

Λιγότερο κεντρικοί αλλά βασικοί δρόμοι είναι από τσιμέντο και έτσι η δόμηση και η κατοίκιση παρατηρούνται σε μικρότερο βαθμό ενώ η χρήση τους είναι αποκλειστικά κατοικίας.

Μικρότερα δρομάκια είναι πλακοστρωμένα, καθιστώντας τις περιοχές γύρω τους πιο γειτονικές με αραιή κατά βάση δόμηση και κατοίκιση.

Υπάρχουν επίσης και χωματόδρομοι σε δευτερεύοντα κομμάτια του δικτύου όπου η δόμηση είναι ακόμα περισσότερο αραιή και επικρατεί έντονα το φυσικό στοιχείο.

Τέλος σημαντικό στοιχείο του οικισμού αποτελεί και ένα "δίκτυο" που ορίζεται απο το ρυάκι των πηγών στην παλαιά περιοχή όπου η ύπαρξη κατοικιών είναι μηδενική και κυριαρχεί η φύση.