Αγιος Ιωάννης (Α)

Κτίριο 6

Κτίριο 6Σύνολο σχεδίωνΚάτοψη ορόφουΤομή 1-1Τομή 2-2Τομή 3-3Ανατολική όψη1. 'Η αυλή'2. 'Η αποθήκευση του κρασιού'2. 'Η αποθήκευση του κρασιού'3. 'Το παράθυρο'3. 'Το παράθυρο'4. 'Θηλιά δεσίματος ζώων'5. 'Κλίση δαπέδου'6. 'Η δεξαμενή'7. 'Η υποδοχή του κρασιού'8. 'Η ενδιάμεση πόρτα'9. 'Αποθήκευση πραγμάτων'9. 'Αποθήκευση πραγμάτων'Παράθυρο εξαερισμού-φωτισμού

Το πατητήρι, ο λεγόμενος ληνός, αποτελούσε τον χώρο παραγωγής κρασιού καθώς επίσης και αρχιτεκτονικό στοιχείο που προσαρτόταν σε κατοικίες, σε μεγάλη αριθμητική υπεροχή στο σύνολο του οικισμού. Αξιοποιούταν, έτσι, κατα βάση,από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή γινόταν κατα περιπτώσεις κοινόχρηστο όταν κάποιος κάτοικος δεν διέθετε δικό του. Το συγκεκριμένο πατητήρι, βέβαια, ήταν μεγαλύτερων διαστάσεων από τα συνήθη, ανήκε σε μια εύπορη οικογένεια και απευθυνόταν σε μεγάλο κομμάτι κατοίκων του χωριού.Στον όροφο βρισκόταν η κατοικία του ιδιοκτήτη, η οποία γκρεμίστηκε και έχει πλέον ξαναφτιαχτεί.

Η είσοδος γίνεται μέσω μιας αυλής(1), σχετικά ιδιωτικής, που βρίσκεται σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό του δρόμου.Ο πρώτος χώρος που συναντά κανείς αποτελεί σημείο μετάβασης στους άλλους χώρους αλλά και το σημείο όπου καταλήγει το παραγώμενο κρασί. Αριστερά αυτού βρίσκεται ένας επιμήκης χώρος επιμερισμένος σε δύο υποχώρους που αποτελούν το τμήμα παραγωγής και αποθήκευσης του κρασιού. 

Το πίσω κομμάτι αυτού του τμήματος (2) χρησιμεύει στην αποθήκευση του παραγώμενου κρασιού και είναι «βυθισμένο» σε χαμηλότερο επίπεδο από το επίπεδο της γης. Αυτό συμβαίνει διότι έτσι αξιοποιείται στο μέγιστο η ελάχιστη δυνατή θερμοκρασία, απαραίτητος παράγοντας για τη συντήρηση του κρασιού .

Στο μπροστά κομμάτι αυτού του τμήματος γίνεται το πάτημα τον σταφυλιών. Το παράθυρο (3) που βρίσκεται στο χώρο αυτό συνδέεται με την αυλή, απ’όπου τα γαϊδούρια «έφερναν» τα σταφύλια (4). Το πάτωμα του χώρου είναι διαμορφωμένο με κλίση (5) ώστε το κρασί που παραγόταν μέσω του πατήματος να «κυλούσε» προς τη δεξαμενή συλλογής του (6) μέσω μιας υποδοχής-σωλήνας (7).

Στην ευθεία του πρώτου χώρου μετά την είσοδο βρίσκουμε απευθείας το επόμενο τμήμα του κτιρίου που παλαιότερα χωριζόταν μέσω μιας πόρτας (8). Εκεί, στον επιμήκη χώρο (9), είχε φυλαχθεί όλη η περιουσία του χωριού κατα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ο χώρος κτίστηκε μπροστά με πέτρινο τοιχο ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η ύπαρξη του.

Οι τοίχοι του πατητηριού είναι λίθινοι. Όλοι οι χώροι εκτός από αυτούς της ζώνης εισόδου καλύπτονται με θόλους, που η κοινή τους πλευρά στηρίζεται σε έναν τοίχο ο οποίος αποκτά, έτσι, μεγάλο πάχος. Οι υπόλοιποι χώροι αρχικά καλύπτονταν με ξύλινο πάτωμα, αλλά μετά την ανακατασκευή του ορόφου καλύπτονται με πλάκες σκυροδέματος.