Το παλαιότερο κέντρο του οικισμού βρίσκεται στο χαμηλότερο τμήμα του, ενώ το νεότερο σε ένα αρκετά ψηλότερο σημείο. Τα κέντρα αναπτύσσονται γύρω από δύο δρόμους, τον παλαιότερο μουλαρόδρομο που οδηγεί στον κάμπο για το μεν και τον κεντρικό σύγχρονο αυτοκινητόδρομο για το δε που συνδέει το χωριό με την Τρίπολη στα δυτικά και το Άστρος στα ανατολικά.
Η θέση του πρώτου πυρήνα στους πρόποδες του οικισμού ήταν ευνοϊκή για τη δημιουργία του, καθώς εκεί έχουν θέση και οι Πηγές του Προδρόμου. Έτσι, οι κάτοικοι είχαν τη δυνατότητα να τροφοδοτούνται άμεσα με νερό για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών και την ύδρευση των καλλιεργειών τους που βρίσκονταν σε αυτήν την περιοχή, καθώς νωρίτερα υπήρχε πρόβλημα λειψυδρίας.Οι πηγές που διαδέχθηκαν τις πηγές του Προδρόμου , συγκεκριμένα η πηγή «Πηγαδάκι» και η πηγή στην πλατεία Αγίου Γεωργίου , φάνηκε να αποτέλεσαν άξονα για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οικισμού, ακολουθώντας μια πορεία από κάτω προς τα πάνω.
Τα σημεία με πυκνώματα κτισμάτων που δημιουργούν γειτονιές εντοπίζονται σε άμεση σχέση με τις πηγές, γεγονός που επιβεβαιώνει και αυτήν την πορεία ανάπτυξης του οικισμού.
Ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τωρινή εικόνα του οικισμού, καθώς ο ίδιος έχει αλλοιωθεί αρκετά μετά τις πυρπολήσεις κατα την Τουρκοκρατία. Μάλιστα, από ενετική απογραφή του 1696 μαθαίνουμε ότι ο Άγιος Ιωάννης απαριθμούσε 150 σπίτια και ήταν διαρθρωμένος σε 7 ενορίες.