Αγιος Ιωάννης (Α)

Kτίριο 2

Κτίριο 2Σύνολο σχεδίωνΚάτοψη ισογείουΚάτοψη ορόφουΤομή 1-1Τομή 2-2Τομή 3-3Τομή 4-4Ανατολική όψηΕξωτερική άποψη στα ανατολικά του κτιρίουΕξωτερική άποψη στα ανατολικά του κτιρίουΕξωτερική άποψη στα ανατολικά του κτιρίουΗ είσοδος του ισογείου (εσωτερικά)βοηθητικός χώρος ορόφουισόγειοισλαμικά στοιχεία'Η κρύπτη'

Το κτήριο 2 αποτελεί διώροφη πετρόκτιστη κατοικία και βρίσκεται διεσπαρμένο σε νότιο τμήμα της νεότερης περιόδου του οικισμού. Κανείς το προσεγγίζει μέσω ενός παράκεντρου δρόμου ο οποίος συνδέει μέρος του νεότερου με τον παλιότερο οικισμό.

Χαρακτηρίζεται ως στενομέτωπο καθώς η στενή του πλευρά είναι παράλληλη με τον δρόμο. Συγκεκριμένα, και οι δύο στενές του πλευρές (βόρεια και νότια) επικοινωνούν άμεσα με κομμάτι δρόμου (σε διαφορετικά ύψη η καθεμιά). Ωστόσο, μονάχα η βόρεια έχει άμεση επαφή με αυτόν, ενώ η άλλη είναι ομοεπίπεδή του (το δώμα αποτελεί συνέχεια του δρόμου).

Η πρόσβαση στο ισόγειο επιτυγχάνεται από το ανατολικό και μεγάλο μέτωπο του κτιρίου, το ίδιο και στον όροφο. Στοιχείο σύνδεσης μεταξύ τους όμως δεν υπάρχει (απουσία εσωτερικής σκάλας). Η κλίση του εδάφους διευκολύνει την ανάβαση-εισοδο στον όροφο εξωτερικά.

Το ισόγειο έχει έναν κύριο χώρο. Ο όροφος είναι τετράχωρος και διαθέτει δύο ενότητες. Έναν βοηθητικό (αποθηκευτικό) χώρο εξωτερικά και στην συνέχεια ακόμα τρεις. Έναν βασικό χώρο εισόδου, μία κρύπτη και έναν προθάλαμο αυτής. Αναλυτικότερα, η κρύπτη λειτουργούσε ως κρησφύγετο σε περιόδους πολέμου. Διέθετε μια πόρτα εξαιρετικά μικρών διαστάσεων (50x50 εκ.) την οποία κάλυπταν με μεγάλα αντικείμενα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας εσωτερικός τοίχος που βρίσκεται στον κύριο χώρο του ορόφου και τον οποίο συναντάει κανείς άμεσα. Σε αυτόν παρατηρούνται διακοσμητικά στοιχεία ισλαμικής επιρροής (σύμβολα και εσοχές χρηστικού χαρακτήρα). Η ύπαρξή τους μαρτυρά το αποτύπωμα που άφησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος στο χωριό και την αρχιτεκτονική του.

Όλοι οι χώροι καλύπτονται με θόλους ενώ το δώμα είναι επίπεδο.

Μία αυλή χωρίς προφανή όρια ενσωματώνεται στο ανατολικό κομμάτι του κτιρίου.