Αγιος Ιωάννης (Α)

Κτίριο 3

Κτίριο 3Σύνολο σχεδίωνΚάτοψη ισογείουΚάτοψη ορόφουΤομή 1-1Βόρεια όψηΑνατολική όψηΔυτική όψη

Το κτίριο 3 αποτελεί διόροφη πετρόκτιστη κατοικία και βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα του οικισμού.  Η είσοδος γίνεται από το στενό μέτωπο του ισογείου του κτιρίου που επικοινωνεί με το δρόμο αλλά υπάρχει και μία ακόμα είσοδος στην μακρυά πλευρά του. Διασχίζοντας κανείς ένα πλάτωμα, κοινό για όλες τις γύρω κατοικίες, και εισερχόμενος σε έναν προθάλαμο, που συνδέεται με αυτό, βρίσκεται στη δευτερεύουσα αυτή είσοδο.

Το ισόγειο είναι τρίχωρο, με έναν χώρο εισόδου, έναν βοθητικό και έναν κύριο. Δεν υπάρχει εσωτερική σύνδεση του βοηθητικού με τους υπόλοιπους ενώ ο χώρος εισόδου με τον κύριο χωρίζονται με μία ξύλνη θύρα. Το ισόγειο καλύπτεται με θόλους σε όλους τους χώρους του εκτός από ήμισυ του κυρίου χώρου που καλύπτεται από ξύλινο πάτωμα.Ο όροφος είναι προσβάσιμος μέσω μίας εξωτερικής σκάλας αλλά κατοικείται και δεν ήταν δυνατή η εισόδος σε αυτόν. Από τις παρεμβάσεις στη στέγη και στα κουφώματα αντιλαμβανόμαστε την αλλοίωση του.

Το κτίριο καλύπτεται από δύο στέγες, μία τρίριχτη και μία τετράριχτη οι οποίες συνδέονται στο σημείο που αλλάζει το πάτωμα του ορόφου, γεγονός που υποδεικνύει την πιθανή ύπαρξη δύο διαφορετικών κτριίων παλαιότερα.