Αγιος Ιωάννης (Α)

Αξονομετρική Τομή

Η αξονομετρική αυτή τομή μας βοηθά να κατανοήσουμε τις οικοδομικές λεπτομέρειες του κτηρίου 1 άρα και γενικώς του δομικού συστήματος του οικισμού, αφού το πρώτο αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα.

Έτσι λοιπόν κανείς μπορεί να αντιλήφθη το κατασκευαστικό σύστημα των τοίχων, του πατώματος, της στέγης ως επιμέρους δομικά στοιχεία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται και δημιουργούν ένα ενιαίο δομικό σύνολο.

Σε αυτή την ανάλυση σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατάσταση του κτηρίου αφού οι φθορές στο εσωτερικό και στο κέλυφος του έφεραν στο φως ακόμα και τις λανθάνουσες οικοδομικές λεπτομέρειες όπως παραδείγματος χάρη οι ξυλοδεσιές ή η ακριβής θέση του πατώματος το οποίο έχει καταρρεύσει.

Πιο αναλυτικά το κτήριο αυτό οργανώνεται σε δύο επίπεδα με ανεξάρτητες εισόδους με το ανώτερο να βρίσκεται συνεπίπεδα με τον δρόμο και να έχει τον ρόλο της κατοικίας και το κατώτερο να βγαίνει σε μια ιδιωτική αυλή και εκεί φυλάσσονται τα ζώα.

Ανάμεσα στα δύο επίπεδα παρεμβάλλεται ξύλινο πάτωμα με εμφανή τα ίχνη της πάκτωσης των δοκών του στους τοίχους του οικοδομήματος.

Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από ημιλαξευτούς λίθους και τα ανοίγματα της νότιας όψης γεφυρώνονται με χαμηλωμένο τόξο με διμελές πρέκι ενώ αυτά της βόρειας όψης με ξύλινο οριζόντιο πρέκι. Καθ' όλο το μήκος των τοίχων εντοπίσαμε την ύπαρξη ξυλοδεσιάς η οποία όμως δεν είναι εμφανής στην εξωτερική και εσωτερική παρειά τους.

Τέλος το κτήριο στεγάζεται με τριριχτη ξύλινη στέγη από την οποία μόνο ένα κομμάτι έχει διασωθεί και ορατός είναι ο φέροντας οργανισμός της, οι σανίδες και τα κεραμίδια.