Η κατασκευή βασίζεται πάνω σε δοκάρια από κυπαρισσόξυλα, τα οποία πακτώνονται στην τοιχοποιία και τοποθετούνται ένα λεπτό και ένα χοντρύτερο εναλλάξ ανά 40 – 50 εκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις για την ενίσχυση της κατασκευής τοποθετείται ένας χοντρύτερος κορμός κάτω από τις κυπαρισσοδοκούς, το λεγόμενο «βορδωνάρι». Η διάμετρος των δοκαριών είναι ανάλογη του ανοίγματος του χώρου. Στα ανοίγματα 2-3μ, οι κυπαρισσοδοκοί αντικαθίστανται από το εκφορικό σύστημα, όπου οι δύο φέροντες τοίχοι αποκτούν κρέμαση προς τα μέσα, μικραίνοντας το άνοιγμα,το οποίο γεφυρώνεται με μεγάλες μονολιθικές σχιστόπλακες.
Πάνω από το φέρον σύστημα, και στις δύο περιπτώσεις τοποθετούνται πρώτα συνήθως σχιστόπλακες ή τάβλες. Έπεται μονωτικό στρώμα από φρύγανα ή φύκια και στη συνέχεια τρεις στρώσεις από κοκκινόχωμα. Η πρώτη αποτελείται από πηλόλασπη, η δεύτερη είναι ξερή και η τρίτη γίνεται με κοσκινισμένο κοκκινόχωμα, αποτελώντας την τελική στεγάνωση για τα όμβρια ύδατα και τα χιόνια. Η διαδικασία κατασκευής απαιτεί μεταξύ των διάφορων φάσεων, στρώσιμο,κατάβρεγμα,ζύμωμα και μπίλιασμα,δηλαδή κυλίνδρωση με πέτρινο ή μαρμάρινο κύλινδρο,το «βόλι». Το τελικό πάχος των στρώσεων αυτών κυμαίνεται από 30-35 εκ.
Για τη συντήρηση της κατασκευής απαιτείται μπίλιασμα και πρόσθεση λίγου καθαρού κοκκινοχώματος με μικρά χαλίκια, περίπου κάθε χρόνο.
Για την προστασία των τοίχων και των σοβάδων από τη βροχή τοποθετούνται σχιστόπλακες πάχους 2-3 εκ σε προεξοχή 15-20 εκ σχηματίζοντας την «κορνίζα» ή αλλιώς «φτέρωμα». Οι αρμοί της κορνίζας καλύπτονται με αρμοκάλυπτα πλάτους 3-4 εκ. Διακρίνεται επίσης το «πέτρωμα», το οποίο πακτώνει την κορνίζα και δημιουργεί ένα τοιχίο από σχιστόπλακες περιμετρικά του δώματος, ύψους 10-20εκ, όπου συλλέγονται τα νερά της βροχής. Έχει ορθογωνική ή τριγωνική διατομή. Η απορροή των ομβρίων υδάτων επιτυγχάνεται με τον «κάναλο», δηλαδή μία ανοιχτή κατακόρυφη υδροροή, μέσα στον εξωτερικό σοβά, πλάτους 25 εκ και βάθους 2-4 εκ. Τα νερά οδηγούνται στον κάναλο από τη «ρουνιά» και μία τρύπα στην κορνίζα.Η απόληξη του κανάλου αποτελείται από δύο πλάκες κατάλληλα τοποθετημένες ώστε να απομακρύνουν τα νερά από το σπίτι.
Το δώμα διακρίνεται από μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα, ωστόσο εμφανίζει προβλήματα στεγάνωσης, καθώς χωρίς την πρέπουσα συντήρηση, διαβρώνεται από τα νερά.