Στραπουριές

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Θέση Άνδρου στον Ελλαδικό χώροΧαρτογραφική απεικόνιση Στραπουργιών στο σύνολο του νησιούΣτραπουργιές σε σχέση με την ΧώραΓενικός χάρτης κύριων οδικών αρτηριών οικισμών βουνού Πετάλου με έμφαση στις ΣτραπουργιέςΆποψη βουνού Πετάλου από τον ΒράχνοΤομή οικισμού

 Η Άνδρος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, μετά την Νάξο, με έκταση 379,7 χλμ² . Αποτελεί φυσική συνέχεια της Εύβοιας, η πρωτεύουσα του νησιού είναι η Άνδρος ή αλλιώς Χώρα. Η Άνδρος απέχει από το λιμάνι της Ραφήνας περίπου 70χλμ, απόσταση που διανύεται σε περίπου 2 ώρες με το πλοίο.

Οι Στραπουργιές απέχουν 6χλμ. από την Χώρα της Άνδρου και 38χλμ. από το Γαύριο. Οι Στραπουργίες βρίσκονται στο κεντρικό-ανατολικό κομμάτι της Άνδρου,σε υψόμετρο 350μ, πάνω στο βουνό Πέταλο, που περιέχει την ψηλότερη κορυφή της Άνδρου, . Ανήκει στον δήμο Άνδρου, ενώ πριν το Πρόγραμμα Καλλικράτης άνηκε στο δημοτικό διαμέρισμα Λαμύρων.

Τον οικισμό διαπερνά και κόβει στα δύο η αμαξιτή δημοτική οδός  Άνδρου- Κορθίου. Η πρόσβαση στον οικισμό γίνεται κατά κύριο λόγο με Ι.Χ. ή ταξί. Τα δημόσια μέσα συγκοινωνίας αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, καθώς οι Στραπουργίες εξυπηρετούνται από τοπικό ΚΤΕΛ λίγες φορές την εβδομάδα. Βέβαια, ορισμένες φορές ο Δήμος μισθώνει πούλμαν για την μεταφορά των ηλικιωμένων και των μαθητών από και προς το σχολείο τους. Μέσα στον οικισμό η κίνηση γίνεται κατά βάση με τα πόδια μέσα από το δίκτυο των μονοπατιών, καθώς οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι είναι ελάχιστοι.

Στην ίδια προνομιακή σε προσανατολισμό (νοτιοανατολικό) πλευρά του βουνού Πετάλου, εκτός από τις Στραπουργιές, βρίσκονται σε πιο μικρό υψόμετρο τα Λάμυρα, η Υψηλού, το Μεσαθούρι και οι Μένιτες. Τα όρια αυτών των τριών οικισμών όπως φαίνεται και στον γενικό χάρτη είναι τόσο ρευστά που κανείς με  μια ματιά τα περνά για έναν οικισμό. Οι τρεις αυτοί οικισμοί συνδέονται και με επαρχιακές οδούς και με πολλά μονοπάτια, τα οποία ενδείκνυται για πεζοπορία.