Για τις ανάγκες της παραδοσιακής ανδριώτικης κατασκευής χρησιμοποιούνται εύκαιρα υλικά φυσικής προέλευσης και,ως επί το πλείστον,τοπικά,προσεκτικά επιλεγμένα για τις ιδιότητές τους αλλά και την ικανότητά τους να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.
Σχιστόλιθοι: Το νησί αποτελείται από μεταμορφωσιγενή πετρώματα,ιδίως από σχιστόλιθους. Ο τοπικός σχιστόλιθος απαντάται σε αφθονία στα λατομεία της Άνδρου, τις λεγόμενες «πελεκανιές». Χρησιμοποιείται στις ξερολιθιές στα όρια ιδιοκτησιών, σε τοίχους αντιστήριξης ή σε πλακοστρώσεις σε αυλές, πεζούλια, σκάλες και δρόμους, καθώς επίσης στην κατασκευή τοιχοποιίας, έπειτα από την κατάλληλη επεξεργασία αφαίρεσης των «άγαρμπων» προεξοχών.
Κυπαρισσόξυλα: Τα κυπαρίσσια καλλιεργούνται μέχρι σήμερα στην Άνδρο, προοριζόμενα για ανεμοφράχτες των ποτιστικών κτημάτων αλλά και ως πηγή ξυλείας, χάρη στην αντοχή και την ευωδία της, για δοκάρια, καδρόνια, τάβλες, μισόταβλες και πήχες.
Κοκκινόχωμα: Το κοκκινόχωμα εφαρμόζεται στα δώματα, σε τρεις στρώσεις, για λόγους στεγάνωσης. Χρησιμοποιείται, επίσης, με τη μορφή χωματόλασπης, ως κονίαμα στην τοιχοποιία αλλά και για το λάσπωμα των εσωτερικών τοίχων πριν αυτοί σοβατιστούν.
Άλλα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι θαλασσινή άμμος με ασβέστη,ως σοβάς, φύκια και φρύγανα ως μονωτικά υλικά στα δώματα, μάρμαρο στα δάπεδα σπιτιών εύπορων οικογενειών, ξύλο καρυδιάς και μουριάς για κατασκευή επίπλων κ.ά.