Ο οικισμός του Μπαμπαμέτη ο οποίος λεγόταν και Μετόχι, είναι ένας από τους αρχικούς πυρήνες κατοίκησης της Ποταμίδας, τοποθετημένος στην κορυφή του ομώνυμου λόφου. Αρχικά ο οικισμός επιχειρήθηκε να χτιστεί βορειοδυτικά, στην περιοχή Παλιομέτοχο, αλλά τελικά προτιμήθηκε η περιοχή πάνω στον λόφο.
Οι οικοδομικές λεπτομέρειες των παλαιότερων κτιρίων αποκαλύπτουν πως χρονολογείται από τα ενετικά χρόνια. Είναι ένα συγκρότημα σχήματος παραλληλογράμμου. Η κεντρική πόρτα (ρηγόπορτα), η πόρτα του περύγυρου, οδηγούσε σε εσωτερική κεντρική αυλή, στην οποία είχαν πρόσβαση όλα τα δωμάτια. Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν, πως ολόκληρο το κεντρικό συγκρότημα ήταν ένα είδος φρουρίου όπου κατοικούσε ο Τούρκος αγάς και άλλοι Τούρκοι στις περιόδους των επαναστατικών κινημάτων για να προφυλαχθούν από τους επαναστάτες.
Το όνομα του το πήρε από τον Τούρκο αγά Μπαμπά-Αχμέτ, στον οποίο ανήκε. Όταν έφυγαν οι Τούρκοι από την Κρήτη, ο αγάς πούλησε ένα τμήμα του συγκροτήματος στον Αναγνώστη Γραμματικάκη και ένα άλλο μέρος στον Πουλάκη από τα Πουλακιανά της Βουλγάρω.
Σε μεταγενέστερες εποχές χρησιμοποιήθηκε και ως ελαιουργείο και για αυτό οι κάτοικοι το ονομάζουν και Φάμπρικα.
Οι παρατηρήσεις είναι μακροσκοπικές, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό των κτισμάτων. Υπάρχουν και νεότερα κτίσματα, με νεοκλασσικά χαρακτηριστικά καθώς και κάποια άλλα σύγχρονα τα οποία κατοικούνται στην ευρύτερη περιοχή.
ΠΗΓΕΣ: Κατερίνα Ψαράκη, Μιχάλης Πουλάκης