Ποταμίδα

Γενική Εικόνα - Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον

Χάρτης φυσικού περιβάλλοντοςΜακρινό Σκίτσο του οικισμούΦυσικό περιβάλλον - ΚωμόλιθοιΕγκάρσια τομή αναγλύφουΠανοραμική φωτογραφία οικισμούΜακρινή άποψη του χωριούΣκίτσο Κωμολίθων από την περιοχή του ΤουρκομαχαλάΜακρινή άποψη ΚωμολίθωνΚοντινή άποψη ΚωμολίθωνΚοντινή άποψη ΚωμολίθωνΚοντινή άποψη ΚωμολίθωνΚοντινή άποψη ΚωμολίθωνΕκκλησία Αρχάγγελος Μιχαήλ. Αναπτύσσεται παράλληλα με τον φυσικό βράχο, ο οποίος ταυτόχρονα αποτελεί το ταβάνι του κτίσματος.Σκίτσο της εκκλησίας Αρχάγγελος Μιχαήλ

Η Ποταμίδα έχει υψόμετρο 38 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και έκταση 3 τ.χλμ.

Το χωριό τοποθετείται στην κοιλάδα που σχηματίζεται από τους λόφους που υπάρχουν δυτικά και ανατολικά του Τυφλού ποταμού. 
Έχει γραμμική ανάπτυξη που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και συνεπώς τον κεντρικό δρόμο.
Το δομημένο περιβάλλον εκατέρωθεν του κεντρικού είναι πιο πυκνό και στρέφεται προς αυτόν, ενώ ανεβαίνοντας προς τους λόφους αραιώνει και γίνεται πιο άναρχο.
Στη γενική εικόνα του οικισμού κυριαρχεί το φυσικό περιβάλλον, με πολύ πυκνή βλάστηση, που όμως διακόπτεται από τον κεντρικό δρόμο και τη δόμηση γύρω του.
 
Στο φυσικό περιβάλλον δεσπόζουν οι Κωμόλιθοι, γεωλογικοί σχηματισμοί που δημιουργήθηκαν πριν εκατομμύρια χρόνια στον πυθμένα της θάλασσας, όπως μαρτυρούν τα επιφανειακά τους απολιθώματα που έχουν μελετήσει πολλοί ερευνητές. Με την πάροδο των χρόνων, οι βροχές και οι άνεμοι, έχουν διαβρώσει τους σχηματισμούς και έτσι σήμερα θυμίζουν πυραμίδες. Στο παρελθόν, οι κωμόλιθοι ήταν χρήσιμοι στους κατοίκους για την κατασκευή και τη στεγάνωση δωμάτων, πλινθόκτιστων σπιτιών και εστιών μαγειρικής.
 
Η παρουσία του Τυφλού ποταμού είναι πολύ σημαντική για τον οικισμό καθώς κάνει τα εδάφη πολύ γόνιμα και επιτρέπει την καλύτερη ύδρευση και καλλιέργειά τους.
Η βλάστηση διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία με χιλιάδες ρίζες ελαιόδεντρων και αρκετά αμπέλια. Στις όχθες του ποταμού ανθίζουν πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές, πλατάνια, λυγαριές, μυρτιές, καλαμιές, κισσοί, ευκάλυπτοι, αμυγδαλιές, βερυκοκιές, αχλαδιές. 
Στις ακαλλιέργητες πλαγιές των λόφων υπάρχει πλούσια ποικιλία βλάστησης με βελανιδιές, χαρουπιές, αγριαχλαδιές, σπάρτους, ασπαλάθρους, καλοκοιμηθιές, ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη, λίγες καρυδιές και αγριοτριανταφυλλιές. Οι υπόγειες υδροφόρες δεξαμενές εξασφαλίζουν την παροχή νερού και το πότισμα όλων αυτών.