Ποταμίδα

Ιστορικά Στοιχεία

Ιστορική Εξέλιξη
Το όνομα του οικισμού προέρχεται από το ποτάμι που τον διασχίζει, αλλά και ένα μικρό πτηνό που εμφανίζεται στις όχθες του, τον λεγόμενο «ποταμίδη» ή καστανολαίμη «ποταμοσφυριχτή». 
 
Το παλαιότερο κτίσμα του οικισμού εντοπίζεται στην περιοχή της Αγίας Άννας, δίπλα από την ομώνυμη εκκλησία. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ενετικό κτήριο με επιγραφή από το 1504. Υποθέτουμε, λοιπόν, ότι στην περιοχή αυτή, υπήρχε ένας οικιστικός πυρήνας που χρονολογείται από την εποχή της Ενετοκρατίας.
Ακόμη, στο δυτικό λόφο εντοπίζεται ένα μεγάλο συγκρότημα του οποίου οι οικοδομικές λεπτομέρειες δείχνουν να ανήκουν στην ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, το συγκρότημα αυτό κατά την Τουρκοκρατία χρησιμοποιούταν ως ένα είδος φρουρίου, λόγω της εποπτικής και οχυρωμένης θέσης του, όπου κατοικούσε ο Τούρκος αγάς. Η περιοχή γύρω από αυτό το συγκρότημα ονομάζεται Μπαμπαμέτης από τον αγά Μπαμπά-Αχμέτ.
Επόμενο σημαντικό γεγονός για την εξέλιξη του χωριού ήταν το χτίσιμο του σχολείου, που εξυπηρετούσε μία ευρύτερη περιοχή, το 1899 στο βόρειο άκρο του οικισμού κάτι που υποδεικνύει τη σημασία του.
Στη συνέχεια, το 1913 επί Βενιζέλου ανοίχτηκε ο κεντρικός δρόμος Καλουδιανών –Χρυσοσκαλίτισσας, παράλληλα στο ποτάμι γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη του οικισμού. Από τότε και μέχρι την δεκαετία του ’60 παρατηρήθηκε έντονη οικοδομική δραστηριότητα γύρω από τον κεντρικό δρόμο.
Συνεπώς, η παρουσία του δημοτικού σχολείου, που εξυπηρετούσε τα γύρω χωριά,  σε συνδυασμό με τον κεντρικό δρόμο μέσω του οποίου τα χωριά αυτά έχουν πρόσβαση στην πόλη της Κισσάμου προσδίδουν βαρύτητα στον οικισμό της Ποταμίδας και θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι το χωριό αυτό λειτούργησε σαν κεφαλοχώρι για τις γύρω περιοχές.