Ποταμίδα

Κτίριο 13

Θέση κτιρίου στο χάρτηΚύρια ΌψηΌψη στο δρόμοΚάτοψηΤομήΆποψη του κτιρίουΕνίσχυση της τοιχοποιίας προς τα θεμέλιαΕσωτερικό. Διακρίνεται η καμάρα και λαϊνοθέστραΆνοιγμα

Παρθεναγωγείο

To παρθεναγωγείο κατατάσσεται πιθανότατα στα παλαιότερα κτίσματα του οικισμού που έγιναν επί ενετοκρατίας. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις οικοδομικές λεπτομέρειες του κτίσματος που εντοπίζονται και σε άλλα κτήρια της ίδιας περιόδου. Χαρακτηριστικές είναι τα ανακουφιστικά τόξα πάνω από τα ανοίγματα σε όψη και η οξυκόρυφη καμάρα στο εσωτερικό.

Το κτήριο παλαιότερα στέγαζε κατοικία ενώ στη συνέχεια αποφασίστηκε η χρήση του ως παρθεναγωγείο. Σήμερα δεν έχει κάποια συγκεκριμένη χρήση, είναι εγκαταλελειμμένο και λειτουργεί ως στάβλος ή αποθήκη.

Το κτήριο είναι ορθογώνιο σε κάτοψη και όψη και περιλαμβάνει δύο χώρους που χωρίζονται από τη λίθινη καμάρα. Ωστόσο η καμάρα φαίνεται να προστέθηκε μεταγενέστερα , πράγμα που υποδηλώνεται από την τοποθέτηση και τη συναρμογή της με τους τοίχους. Αρχικά είναι τοποθετημένη έκκεντρα αφήνοντας εμφανώς διαφορετικά κενά μεταξύ των δύο τοίχων, ενώ στην μία πλευρά η συναρμογή της γίνεται μπροστά από ένα άνοιγμα αναγκάζοντας  την πλήρωσή του με επιπρόσθετη τοιχοποιία.

Τέλος, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι πέτρα για τους τοίχους χωρίς κάποιο επίχρισμα, ξύλο για τα κουφώματα και τη στήριξη της στέγης και μέταλλο για την στέγη.