Ποταμίδα

Κτίριο 5

Θέση κτιρίου στο χάρτηΌψεις ΚτισμάτωνΚάτοψη

Συγκρότημα απέναντι από το μύλο

Πρόκειται για ένα σύνολο δύο κτηριακών συγκροτημάτων τα οποία βρίσκονται στη μέση ενός μεγάλου οικοπέδου, η είσοδος του οποίου γίνεται από έναν παράδρομο.

1ο κτιριακό συγκρότημα

Συγκροτείται από 4 κτίσματα που αποτελούν μία ενότητα. Αρχικά, χτίστηκε ένα ισόγειο λαϊκό κρητικό κτίσμα ορθογωνικής κάτοψης. Είναι κατασκευασμένο από πέτρα με μεγάλους γωνιόλιθους και έχει δίριχτη στέγη( στην αρχή από ξύλο). Εσωτερικά αποτελείται από δύο χώρους, οι οποίοι πλέον δεν ενώνονται και είναι ανεξάρτητοι . Tα ανοίγματά του είναι ορθογωνικά , ενώ εμφανίζεται και μια πόρτα με καμάρα και έχει λαϊνοθέστρα στο εσωτερικό. Επίσης, έχει υποστεί αλλοιώσεις. Παρατηρείται προσθήκη μεταλλικής στέγης, προσθήκη τσιμέντου για στήριξη κουφωμάτων (κυρίως στο κάτω μέρος), ενώ έντονη είναι η προσθήκη του σοβά τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά . Σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη και βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Αργότερα προστέθηκαν δύο χώροι κατά επέκταση. Ο ένας βρίσκεται κατά μήκος και o άλλος κατά πλάτος. Σχετικά με τον πρώτο, πρόκειται για ένα ισόγειο μονόχωρο κτίσμα με ορθογωνική κάτοψη. Εχεί κατασκευαστεί από πέτρα και έχει μεταλλική στέγη ελενίτ. Διαθέτει ξύλινα κουφώματα με ξύλινο πρέκι , ενώ έντονη αποτελεί η προσθήκη σοβά στο εξωτερικό του. Σήμερα χρησιμοποιείται ως αποθήκη. Όσον αφορά την προσθήκη κατά πλάτος, είναι ένα μονόχωρο ισόγειο κτίσμα με ορθογωνική κάτοψη. Έχε κατασκευαστεί από πέτρα και έχει μεταλλικά κουφώματα. Παρατηρείται προσθήκη στεγάστρου από μπετόν ή από μεταλλική πέργκολα. Παράλληλα, έντονη αποτελεί η επικάλυψη του εξωτερικού κελύφους με σοβά. Αργότερα, προστέθηκε ένα ακόμα μονόχωρο ορθογωνικό κτίσμα ανάμεσα στις δυο προσθήκες, οποίος αποτελείται μόνο από τούβλα. Εξωτερικά εμφανίζεται ένα κυκλικό υποστύλωμα από σκυρόδεμα, πιθανόν με ρόλο στηρικτικό, ένας φούρνος και ένα πατητήρι.

2ο κτιριακό συγκρότημα

Εδώ η συνολική ενότητα διαμορφώνεται από δύο κτιριακούς όγκους. Ο πρώτος αφορά μία ορθογωνική κάτοψη και είναι κατασκευασμένος από πέτρα. Ωστόσο, παρατηρείται προσθήκη τσιμέντου για στήριξη στη λιθοδομή, όπως και προσθήκη σοβά στο εξωτερικό περίβλημα. Ο δεύτερος εμφανίστηκε αργότερα και έχει φέροντα οργανισμό από σκυρόδεμα, στοιχεία πλήρωσης από τούβλο, καθώς και οριζόντιο δώμα. Στον ημι-υπαίθριο χώρο που σχηματίζεται διακρίνεται ένα ελενίτ στέγαστρο, ενώ έντονη είναι η επέμβαση με σοβά σε όλο το εξωτερικό και εσωτερικό κέλυφος.