Ποταμίδα

Κτίριο 10

Θέση κτιρίου στο χάρτηΌψηΚάτοψη ΙσογείουΚάτοψη ΟρόφουΜακρινή όψηΔεύτερο πάτωμαΛεπτομέρειες εσωτερικούΛεπτομέρεια καμάρας

Τα Μπρεδιανά

Πρώτο συγκρότημα κατοικιών καθώς μπαίνουμε στην Ποταμίδα. Κατοικία ενός Τουρκαλβανού, πιθανόν κατά τον 18ο-19ο αι, τα χρόνια των επαναστάσεων. Στα χρόνια της απελευθέρωσης, μια οικογένεια (Σπουνάκηδες, από τον οικισμό Σφουνάρι, δυτικά της Κισσάμου) αγόρασε αυτές τις κατοικίες και το όνομα τους άλλαξε σε «Μπρεδάκηδες», από τη λέξη «μπρεζ» που έχει αλβανικές ρίζες. Οι Μπρεδάκηδες απλώθηκαν και σε οικισμούς γύρω χωριών και ήταν επιφανής και πλούσια οικογένεια (κατείχαν ελαιουργείο και νερόμυλο). Πολλοί από το χωριό ήταν στη δούλεψη τους. Μέχρι τη δεκαετία του ‘60 ζούσαν ο παπα-ΤζανήςΜπρεδάκης και ο αδερφός του, Στυλιανός Μπρεδάκης. Το συγκρότημα ήταν χωρισμένο σε βόρειο και νότιο τμήμα και ο καθένας είχε ένα κομμάτι. Από πάνω έχει το δάσος, που είναι πυκνό και αδιαπέραστο. Για αυτό τον λόγο το συγκρότημα είχε χρησιμοποιηθεί σαν κρησφύγετο τον καιρό της κατοχής και οι Γερμανοί είχαν προσπαθήσει να το κάψουν χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Από τους απογόνους τους, ένας μόνος παρέμεινε στο χωριό και κατοικεί στον κεντρικό δρόμο. Λόγω οικονομικών λόγων το συγκρότημα ερήμωσε. Διαρθρωνόταν σε τρία επίπεδα, είχε χαγιάτια και οντάδες και θεωρούνταν αρχοντόσπιτο. Η κατασκευή είναι λίθινη.

Σήμερα διατηρούνται μόνο οι δύο όροφοι του ενώ πολλά πατώματα του ορόφου έχουν καταρρεύσει. Σε ορισμένα σημεία που διαφαίνονται και στην κάτοψη, έχει προστεθεί φέροντας οργανισμός (πλάκες, δοκάρια, υποστυλώματα) από μπετόν, καθώς κι ένα υπαίθριο μπετονένιο στέγαστρο στον όροφο.

ΠΗΓΕΣ: Κατερίνα Ψαράκη