Μονεμβασιά (Τμήμα Β)

Πατώματα

Σκίτσο, σύστημα στήριξηςΣύστημα στήριξηςΔάπεδο απο πάνω-σανίδωμαΙσόγειο πατητή τσιμεντοκονία

Τα πατώματα των παραδοσιακών οικισμών είναι ξύλινα. Κατασκευάζονται από δοκάρια,συνήθως,  ορθογωνισμένης διατομής και πάνω σε αυτά τοποθετούνται εγκάρσια δευτερεύοντα δοκάρια, πάνω από τα οποία τοποθετούνται οι ξύλινες σανίδες. Στην περίπτωση μεγάλου ανοίγματος του πατώματος, μπορεί να υπάρχει στο μέσο του ανοίγματος μεσοδόκι, το οποίο υποστηρίζεται από ξύλινα υποστηλώματα

Για λόγους ασφαλείας μπορεί να τοποθετηθεί ένα ακόμη δοκάρι, κάτω από τις οριζόντιες δοκούς του πατώματος το οποίο στηρίζεται στους αντιδιαμετρικούς τοίχους του κτιρίου. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδιάμεση στήριξη ή μεσοδόκι, δηλαδή ένα μεγάλο δοκάρι εγκάρσιο στη διεύθυνση στων δοκών που φέρουν το πάτωμα, το οποίο παραλαμβάνει τα φορτία από τις οριζόντιες δοκούς και στηρίζεται σε ένα ξύλινο υποστήλωμα που τοποθετείται κάτω από το μέσο του πατώματος.(1)(2)

Τα ισόγεια συνήθως δεν χρησιμοποιούνταν ως χώροι κατοικίας, αλλά για την αποθήκευση της σοδειάς ή για στάβλους ζώων και γι αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα επιμελημένα, συνήθως δε είχαν επικάλυψη ήταν απλά πατημένο χώμα ή χαλίκια. Σε ανακαινισμένα κτίσματα βλέπουμε πατητή τσιμεντοκονία.(4)