Μονεμβασιά (Τμήμα Β)

Ιδιωτικοί Ελεύθεροι Χώροι - Αυλές

Οι ιδιωτικοί ελεύθεροι χώροι σπανίζουν στο οικισμό λόγω της πυκνής του δόμησης. Οι υπάρχοντες χώροι, όμως, διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

 

  • Οι μικρές λιθόστρωτες αυλές, που διαθέτουν περιορισμένο χώρο κίνησης και συνήθως είναι τοποθετημένα σε αυτές κάποιο τραπέζι και καρέκλες. Η πρόσβαση σε αυτές γίνεται είτε μέσα από την κατοικία είτε από τον δρόμο και λειτουργούν έτσι ως κατώφλι. Από τις ελεύθερες πλευρές τους συναντάται κοντό πεζούλι με συχνά πιο πρόσφατες παρεμβάσεις τοποθέτησης ψηλότερων προστατευτικών ορίων σε αυτές.

  • Στις κατοικίες με περισσότερο ελεύθερο χώρο, συχνά παρατηρείται διαμόρφωση κήπου με αραιή φύτευση. οι χώροι αυτοί χρησιμεύουν ως χώροι συνύπαρξης για μία ή παραπάνω κατοικίες και είναι περιτριγυρισμένοι από ψηλούς μαντρότοιχους οι οποίοι εμποδίζουν την οπτική επαφή με τον δρόμο.

  • Τα διάφορα υψομετρικά επίπεδα των κτισμάτων καλύπτουν την ανάγκη εκτόνωσης της κατοικίας καθώς το δώμα του ενός κτιρίου γίνεται η αυλή του άλλου. Έχουν συνήθως ακανόνιστο σχήμα κι αυτό οφείλεται κυρίως στις συνενώσεις κτισμάτων που έχουν γίνει ανά καιρούς.