Μονεμβασιά (Τμήμα Β)

Κατακόρυφα Φέροντα Συστήματα

ΚιβωτιόσχημαΘεμελίωση στον βράχοΧωρίς επίχρισμα στους γωνιέους λίθουςΑνοίγματαΤοξωτό άνοιγμαΛεπτομέρειες τοιχοποιίαςΣκίτσο τοιχοποιίαςΚαμάραΤοιχοποιία σε γκρέμιαΕσωτερικά χωρίσματα απο ξύλο

Η οικοδομική στην Μονεμβασιά διαμορφώνεται κυρίως από την πέτρα. Συγκεκριμένα, οι τοιχοποιίες είναι κατασκευασμένες από αργολιθοδομή με πέτρα βγαλμένη επιτόπου από τον βράχο. Άρα, οι λιθοδομές διαμορφώνονται από πέτρες ακανόνιστου σχήματος , που συμπλέκονται μεταξύ τους με κονίαμα. Το πάχος του τοίχο είναι έως 70 εκατοστά, φυσικά εξαρτάται από το μέγεθος του κτιρίου. 

Η γωνιά του κτιρίου διαμορφώνεται από μεγάλους λαξευτούς λίθους, ο ένας τοποθετημένος με τη διεύθυνσή του εγκάρσια στον επόμενο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το κιβωτιόσχημα της κατασκευής. (1) 

Οι λιθοδομές θεμελιώνονται απευθείας πάνω στον φυσικό βράχο, εξασφαλίζοντας σταθερότητα στην κατασκευή. (2)

Μερικοί από τους τοίχους-της ανοδομής κυρίως- επιχρίονται αφήνοντας χωρίς επίχρισμα τους γωνιέους λίθους.(3)

Τα ανοίγματα του ορόφου, συνήθως είναι παράθυρα, διαμορφώνονται με ποδιές, πρέκια και ορθοστάτες από μεγάλους λαξευτούς λίθους. Σε μερικές περιπτώσεις το πρέκι είναι μαρμάρινο, ιδιαίτερα επιμελημένο και κάποιες φορές σκαλιστό.(4)

Τα ανοίγματα του ισογείου έχουν ανάλογη μορφή, όταν είναι παράθυρα, ενώ όταν είναι πόρτες το υπέρθυρό τους έχει ειδική επιμέλεια. Συχνά, οι πόρτες στο ισόγειο διαμορφώνονται με τοξωτό άνοιγμα (5). Οι ορθοστάτες της πόρτας είναι κατασκευασμένοι από λαξευτούς λίθους, ομοίως κατασκευάζονται από μικρότερους λαξευτούς λίθους και το τόξο και το κλειδί τους. 

Γενικά, τα ανοίγματα είναι μικρού μεγέθους για τη διατήρηση της φέρουσας ικανότητας των πέτρινων τοίχων, ενώ τα τοξωτά ανοίγματα που παρατηρούνται στις πόρτες ή στα ανοίγματα της βάσης του κτιρίου είναι τοξωτά, διαμορφώνοντας ανακουφιστική διάταξη του υπερκείμενου βάρους του τοίχου.

Στο εσωτερικού του κτιρίου διαμορφώνονται συχνά λεπτά εσωτερικά χωρίσματα από ξύλο, που άλλοτε μένει χωρίς επίχρισμα και άλλοτε επιχρίεται. (10)