Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Κτίριο 108

ΚάτοψηΑνατολική όψηΝότια όψηΒορινή όψηΤομήΜπροστινή όψη τοιχείοΤοποθεσία στον οικισμό

Το κτίριο 108 αυτό αποτελεί την κατοικία της κυρίας Βασιλικής και του κύριου Νίκου.
Το εν λόγω κτίριο , βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του Χριστού  στην γειτονιά των Μελέδων.
Ο πυρήνας του αποτελεί ,όπως και η αποθήκη με την οποία γειτνιάζει, ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της περιοχής. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα,τουλάχιστον μετά τις αλλαγές που έχει υποστεί, του τυπικού μακρόστενου κτιρίου με την κεντρική όψη να είναι στην μεγάλη πλευρά του.
Το κτίριο έχει υποστεί αρκετές μεταβολές με την πάροδο του χρόνου, από προσθήκες δωματίων μέχρι παρεμβάσεις στη τοιχοποιία π.χ. εμφανής σοβάς. Παρ'όλα αυτά εμφανίζονται ακόμα παλιά του κομμάτια, όπως είναι ένας πέτρινος ξυλό-φούρνος στην νότια πλευρά του ή και ένα χαμηλό τοιχείο μπροστά από την ανατολική όψη που φέρει γούρνα, πάγκο για εργασίες και έστια.

Το κτίριο κατά βάση είναι πέτρινη κατασκευή ,όπως παραδοσιακά κτίζονταν τα ικαριώτικα σπίτια, ενώ τα νεότερα τμήματα του αποτελούνται από τούβλα.Τα ξύλινα κουφώματα έχουν αντικατασταθεί με καινούργια και έχει προστεθεί ξύλινη πέργκολα για την σκίαση της μπροστινής όψης , ενώ το κτίριο περιβάλλεται από μια ακονόνιστη αυλή μέσω της οποίας ο κύριος Νίκος και η κυρία Βασιλική καλλιεργούν και παράγουν προιόντα.