Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Κτίριο 172

ΚάτοψηΝότια όψηΑνατολική όψηΤομή Α-ΑΤοποθεσία στον οικισμόΆποψη αυλήςΆποψη αυλής (κοντινό)

Το κτίριο 172 βρίσκεται στη γειτονιά των Μπαρδάτων και αποτελεί την κατοικία του κύριου Παντελή και της συζύγου του, ενώ περιλαμβάνει και αποθηκευτικό χώρο.

Τυπολογικά εντάσσεται στην κατηγορία των επιμηκών κτισμάτων με διμερή διαχωρισμό, χωρίς πυργάρι. Παρότι ο πυρήνας του είναι παραδοσιακός, το κτίριο έχει υποστεί μερική ανακαίνιση, με τις περισσότερες επεμβάσεις να έχουν ως στόχο τη διατήρηση του χώρου ως βιώσιμου. Οι κυριότερες είναι η επισκευή της στέγης, του τζακιού και άλλων δομικών ή λειτουργικών μελών, ενώ παρατηρούμε και την ανακατασκευή της κύριας όψης του. Επιπρόσθετα, η κατοικία έχει δεχθεί και την προσθήκη ενός νέου όγκου από οπλισμένο σκυρόδεμα, ο οποίος έρχεται να κολλήσει στον παλιό και στεγάζει την τουαλέτα που παλιότερα βρισκόταν εκτός σπιτιού.

Η αυλή οριοθετείται από πεζούλα, ενώ μέσα από αυτή διέρχεται μονοπάτι που εξυπηρετεί ολόκληρη τη συνοικία των Μπαρδάτων. Τα κτήματα περιλαμβάνουν κυρίως μηλιές κι εκτείνονται ανατολικότερα της οικίας, ενώ αρκετά πιο κάτω συναντούμε και το αλώνι.