Ακαμάτρα (Τμήμα A)

Λιθοδομές

Στα περισσότερα κτήρια του οικισμού συναντάμε το δομικό σύστημα της αργολιθοδομής, δηλαδή πέτρες ακανόνιστου σχήματος, μεγαλύτερες ή μκρότερες, που συμπλέκονται μεταξύ τους, με την παρεμβολή κάποιου συνδετικού κονιάματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ως συνδετκό υλικό χρησιμοποείται λάσπη. Η θεμελίωση των λιθοδομών γίνεται πάνω στο φυσικό βράχο, που εξασφαλίζει σταθερότητα στην κατασκευή. Ιδιαίτερο σημείο της λιθοδομής αποτελούν οι γωνίες, οι οποίες διαμορφώνονται με το σύστημα των ακρογωνιαίων λίθων, δηλαδή ενίσχυση των γωνιών με μεγαλύτερους λίθους, με τέτοιο τρόπο, ώστε ο υπερκείμενος λίθος να έχει εγκάρσια διεύθυνση σε σχέση με το λίθο που βρίσκεται από κάτω.

Διαμόρφωση γωνιών με το σύστημα των ακρογωνιαίων λίθων, δηλαδή τοποθέτηση μεγαλύτερων  λίθων με τέτοιο τρόπο ώστε ο υπερκείμενος λίθος να έχει εγκάρσια διεύθυνση σε σχέση με τον λίθο, που βρίσκεται από κάτω. Μ ε αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα στην κατασκευή.
Διαμόρφωση γωνιών με το σύστημα των ακρογωνιαίων λίθων, δηλαδή τοποθέτηση μεγαλύτερων λίθων με τέτοιο τρόπο ώστε ο υπερκείμενος λίθος να έχει εγκάρσια διεύθυνση σε σχέση με τον λίθο, που βρίσκεται από κάτω. Μ ε αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μεγαλύτερη σταθερότητα στην κατασκευή.