Ακαμάτρα (Τμήμα A)

Εξέλιξη συγκρότησης του οικισμού

Η πλατεία του χωριού

Ο αρχικός πυρήνας του οικισμού εντοπίζεται στους πρόποδες του λόφου προς τα νότια, εκεί που βρίσκεται η παλιά γειτονιά του Δρούτσουλα, μετά τη διασταύρωση της πηγής της Αλάμας. Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του εδάφους της περιοχής και οι μεγάλες κλίσεις διαμορφώνουν μια γραμμική νοοτροπία, όπου τα κτίρια διατάσσονται παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες, με την όψη τους να κοιτάζει προς την θάλασσα.

Παράλληλα, ο οικισμός άρχισε να εξαπλώνεται και προς τα βόρεια που η στάθμη του εδάφους χαμηλώνει, ενώ δημιουργήθηκε η γειτονιά του Ξερέδου, από οικογένειες που εγκατέλειψαν τη γειτονιά του Δρούτσουλα στους πρόποδες του βουνού.

Σταδιακά ο οικισμός αναπτύχθηκε στον άξονα βορρά - νότου, αφού οι παλιότερες γειτονιές στις παρυφές του λόφου εγκαταλείφθηκαν πλήρως από τους κατοίκους τους, που μετακινήθηκαν χαμηλότερα. Ο Καρναβάδος αποτελεί τη βορειότερη συνοικία του οικισμού, μεταγενέστερη από αυτές στους πρόποδες του λόφου, ακόμα και σε αυτήν όμως εντοπίσαμε παραδοσιακά κτίσματα με αξιόλογα χαρακτηριστικά.