Ακαμάτρα (Τμήμα A)

Σχέση με το Φυσικό Περιβάλλον - Τοπίο

Η Ακαμάτρα είναι ένας αραιοκατοικημένος οικισμός, ο οποίος αναπτύσσεται στους πρόποδες του λόφου του Κάστρου Κοσκινά σε υψόμετρο 300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Το χωριό ξεκινά από τις παρυφές του λόφου στα νότια και εξελίσσεται προς τα βόρεια κατά μήκος του κεντρικού οδικού άξονα. Ο οικισμός αναπτύσσεται ανάμεσα σε λοφοπλαγιές, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν δασώδεις εκτάσεις, ελαιώνες, συστάδες κυπαρισιών, χέρσες εκτάσεις και λιβάδεια, καθώς και περιβόλια με οπωροφόρα δέντρα. Στην τομή φαίνεται πως ο οικισμός οργανώνεται στον άξονα βορρά-νότου από τα ψηλότερα υψόμετρα προς τα χαμηλότερα. Η πλατεία, καθώς και τα μεγάλα πλατώματα, βρίσκονται σε πλαγιές με πανοραμική θέα άλλων γειτονιών του οικισμού. Η ανάπτυξη αυτή ανάμεσα στους λόφους εξασφαλίζει διαγώνιες οπτικές φυγές μεταξύ πολλών οικιστικών ενοτήτων του οικισμού.

Όσον αφορά τη φύτευση κυριαρχούν δένδρα όπως η ελιά, το πεύκο και το κυπαρίσι. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκονται μεγάλα πλατάνια από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ στις αυλές και στα βοσκοτόπια, που αναπτύσσονται εκατέρωθεν των δημόσιων δρόμων του οικισμού συναντάμε μοναδική ποικιλία οπωροφόρων δέντρων του μεσογειακού κλίματος, όπως λεμονιές, πορτοκαλιές, καρυδιές καθώς και ορεινού τύπου κλίματος δέντρα, όπως έλατα και καστανιές. Τα λιβάδεια της περιοχής καλύπτονται από πουρνάρια και η βλάστηση είναι πλούσια σε βότανα και μυρωδικά.

Δίπλα από το χωριό, υπάρχει ένα ρέμα, το οποίο χρησιμοποιείται για αρδευτικούς λόγους, καθώς και για το πότισμα των ζώων. Στον οικισμό εντοπίσαμε τρεις πηγές, η μία εκ των οποίων, γνωστή ως πηγή της Αλάμας, στη διασταύρωση του δρόμου για το κάστρο, χρησιμοποιείται για την ύδρευση ολόκληρης της περιοχής.

Χάρτης πρασίνου
Χάρτης πρασίνου
Τομή εδάφους - ανάπτυξη οικισμού
Τομή εδάφους - ανάπτυξη οικισμού
Ο οικισμός και η σχέση του με το ανάγλυφο
Ο οικισμός και η σχέση του με το ανάγλυφο
Χάρτης με βασικές πηγές της περιοχής
Χάρτης με βασικές πηγές της περιοχής
Πηγή της Αλάμας
Πηγή της Αλάμας