Ακαμάτρα (Τμήμα A)

Συγκρότημα αγροκτήματος

Κάτοψη συγκροτήματοςΌψη κτηρίων συγκροτήματοςΠατητήριΕλαιοτριβείοΣκίτσο από το ελαιοτριβείο του αναπτύγματοςΑλώνιΟ καθηγητής αναλύει τον χώρο στους μαθητές

Ο τρόπος σύνθεσης των κτισμάτων στις γειτονιές του οικισμού είναι ελεύθερος. Γενικά χαρακτηριστικά που παρατηρούμε είναι η γραμμική παράταξη, παράλληλα στις υψομετρικές καμπύλες και η διάταξη με τέτοιο τρόπo, ώστε να υπάρχουν ιδιωτικές αυλές και μικρά υπαίθρεια περάσματα ανάμεσα στα κτήρια.

Γενικά, δεν υπάρχει συνέχεια του μετώπου των κτηρίων ως προς το δρόμο, αν εξαιρέσουμε κάποια αναπτύγματα κτισμάτων στο κέντρο του οικισμού και γύρω από την πλατεία. Στα περισσότερα όμως παραδείγματα τα κτήρια έχουν αυλές και η πρόσβαση σε αυτά γίνεται με πέρασμα μέσα από τους υπαίθρειους αυτούς χώρους. Κάθε γειτονιά συγκροτείται από μία σειρά από κτήρια που έχουν διαταχθεί ελεύθερα γύρω από μία διαδρομή έιτε πρόκειται για κεντρικό δρόμο είτε για δευτερεύον μονοπάτι, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει αλώνι, πατητήρι και ελαιώνα. Σημείο αναφοράς αποτελεί το εκκλησάκι που ενοποιεί και δίνει χαρακτήρα στη γειτονιά.

Στο αγρόκτημα που εντοπίσαμε στα νότια του χωριού αμέσως μετά την πηγή της Αλάμας, στο δρόμο προς το Κάστρο, υπάρχει ένα αξιόλογο απόθεμα σε κτήρια που συγκροτούν τη γειτονιά αυτή. Το αγρόκτημα αποτελείται από τέσσερα κτήρια, το ένα εξ αυτών ελαιοτριβείο, που αναπτύσσονται παράλληλα στις υψομετρικές γραμμές κατά μήκος ενός μονοπατιού που συνδέει το δρόμο για το κάστρο με άλλες περιοχές νοτιότερα. Λόγω της προσθετικής νοοτροπίας που ακολουθουν τα κτήρια, η πρόσβαση στα επιμέρους δωμάτια γινόταν μέσω της αυλής και πιο σπάνια με εσωτερικά ανοίγματα. Ανάμεσα στα κτήρια υπάρχουν υπαίθρεια κενά,  ενώ στο πίσω μέρος και σε μικρή απόσταση από τα κτίσματα υψώνεται αναλημματικός τοίχος που συγκρατεί το έδαφος, λόγω της κλίσης του βουνού. Τα υπόλοιπα τρία κτήρια πίσω αποτελούν κατοικίες, δύο πυργάρια και ένα μικτού τύπου κτήριο. Η μια κατοικία περιλαμβάνει τοιχάκι μπροστά από την είσοδο που οριοθετέι μία μικρή αυλή με πατητήρι, ενώ το διπλανό του κτήριο έχει φυσική θεμελίωση από βράχο, ο οποίος εισχωρεί στο εσωτερικό του και διαμορφώνει την όψη της μίας πλευράς. Δίπλα από το αγρόκτημα υπάρχει αλώνι και ένας ελαιώνας, ενώ το έδαφος διαμορφώνεται από μία σειρά από αναλημματικά τοιχεία, που συγκρατούν το έδαφος και δημιουργούν περιβόλια.