Λεωνίδιο (Τμήμα Α -Στάη)

Πλατείες - Πλατώματα - Ελεύθεροι Χώροι

Χάρτης ΠλατωμάτωνΠηγάδι στην κεντρική πλατείαΣκαρίφημα κάτοψης κεντρικής πλατείαςΚτιστό καθιστικό στο πεζούλι του παραποτάμιου δρόμουΓέφυρα στο ποτάμιΠλατεία Εκκλησίας ΕυαγγελισμούΚεντρική Πλατεία ΦάμπρικαςΠλάτωμα στο Κέντρο του Οικισμού με Καφενείο και ΦαρμακείοΚεντρική Πλατεία ΦάμπρικαςΠλατεία Εκκλησίας ΕυαγγελισμούΠλάτωμα με καφετέριαΚεντρική Πλατεία Φάμπρικας

Στη περιοχή Στάη του Λεωνιδίου οι κύριες πλατείες είναι της Φάμπρικας Πολιτισμού, της Εκκλησίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και μια ακόμα Πλατεία πάνω από το Δημαρχείο.

Η πλατεία της Φάμπρικας Πολιτισμού είναι ένας πλακόστρωτος χώρος που χρησιμοποιείται από τον Δήμο για εκδηλώσεις  και πλαισιώνεται από μια αμφιθεατρική διάταξη στη νότια πλευρά της. Την ονομασία της οφείλει στο κτήριο που είχε κτιστεί το 1855-1859 ως δημοτικό σχολείο και το 1924-1967 λειτούργησε ως ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός (φάμπρικα) για το Λεωνίδιο, που διακόπηκε λόγω της ηλεκτροδότησης του οικισμού από τη ΔΕΗ. Η σημερινή χρήση του κτηρίου είναι πολιτιστικό κέντρο με χώρους προβολών και εκθέσεων.

Η πλατεία στην Εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, σχετικά μεγάλης έκτασης για την κλίμακα του οικισμού, δεδομένου οτι βρίσκεται απέναντι από το ναό αποτελεί χώρο συνάθροισης κοινού και παράλληλα ένα τμήμα της καταλαμβάνεται από τραπεζοκαθίσματα των παρακείμενων καταστημάτων εστίασης. Η διαμόρφωσή της ακολουθεί την κλίση του εδάφους και έχει πλακόστρωση με πλάκες πεζοδρομίου

Η πλατεία πάνω από το Δημαρχείο είναι μια λιθόστρωτη πλατεία μικρότερου εμβαδού από τις παραπάνω, σε δύο επίπεδα,  που είναι στο κέντρο του εμπορικού κομματιού της περιοχής. Το ένα τμήμα της καταλαμβάνεται εξ ολοκλήρου από τραπεζοκαθίσματα παρακείμενου καταστήματος καθώς και από περίπτερο, ενώ πλαισιώνεται από δέντρα. Το άλλο τμήμα που βρίσκεται σε κατώτερο επίπεδο πίσω από το Δημαρχείο, δεν χρησιμοποιείται συγκριτικά με την υπόλοιπη πλατεία.

Ένα πλάτωμα ανατολικά από την πλατεία της Φάμπρικας, είναι ο δημοτικός χώρος στάθμευσης.

Άλλα πλατώματα του οικισμού είναι πάνω από την εκκλησία της Θεοτόκου,  πάνω από το Μοναστήρι – Ιερά Μονή Παναγίας Ελωνάς και ένα μικρότερο στην Εκκλησιά Αγίας Κυριακής, τα οποία λειτουργούν για χώροι συγκέντρωσης των αντίστοιχών Εκκλησιών.

Τέλος υπάρχουν διάσπαρτα  κάποια δευτερεύοντα πλατώματα που δημιουργήθηκαν κατά την οργανική ανάπτυξη του οικισμού και χρησιμοποιούνται κυρίως για στάθμευση.