Στραπουριές

Τυπολογικός πίνακας κτισμάτων

Κατηγοριοποιώντας τα καταγεγραμμένα κτήρια στις προαναφερόμενες τυπολογίες, αμέσως προκύπτει ότι αυτή της τυπικής αγροτικής κατοικίας είναι η επικρατέστερη στον συγκεκριμένο οικισμό, εφόσον περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις εντάσσονται σε αυτην (8 στα 13 κτηρια). Ακολουθεί η τυπολογία των πύργων (4 στα 13 καταγεγραμμένα κτήρια). Τέλος, η νεοκλασσική τυπολογία συναντάται αμιγώς μόνο σε μία περίπτωση, το σπίτι του Αιγυπτίου, ωστόσο νεοκλασσικά στοιχεία παρατηρούνται και σε άλλα κτήρια (κληροδότημα, ερείπειο Α)

Σε ότι αφορά στις δύο χαρακτηριστικότερες τυπολογίες, με βάση τα στοιχεία που επαναλαμβάνονται στις περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί, προκύπτουν κάποια σχεδιαγράμματα τυπικών κτόψεων, τομών και ογκοπλαστικής διαρθρωσης. Μάλιστα, παρατηρούνται σημαντικές ομοιότητες μεταξύ των δύο, που αφορούν στην γενική ογκοπλασία και τα υλικά και τους τρόπους κατασκευής, γεγονός που προκύπτει από την εξάρτηση της τελικής μορφής από την ιδιαίτερα γεωφυσιολογικά χαρακτηριστικά του τόπου, κάτι που κατα κανόνα συναντάται στα παραδισιακά κτήρια. Η σημαντικότερη διαφορά έγκειται στον φρουριακό χαρακτήρα των πύργων, ο οποίος αντανακλάται στο αυστηρό σχήμα της κάτοψης,την ιδιαίτερη τυπολογία των ανοιγμάτων και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη καταχυστρών.

Αναφορικά με την νεοκλασσική τυπολογία, το παράδειγμα που συναντάται είναι μάλλον αυτοαναφορικό, και η επιλογή του συγκεκριμένου τύπου χρησιμοποιείται ως ένδειξη κύρρους.