Τρικέρι

Σχέση Ιδιωτικού και Δημόσιου Χώρου

Είσοδος σπιτιού κατευθείαν από το δρόμοΕίσοδος σε όροφο μέσω εξωτερικού κλιμακοστασίουΕίσοδος σπιτιού μέσω της αυλήςΣπίτι με περιμετρική αυλή

Στον οικισμό μας διαπιστώσαμε ότι η σχέση δημόσιου και  ιδιωτικού χώρου ποικίλλει. Διακρίναμε πως το όριο μεταξύ των ιδιωτικών κτισμάτων με τους δρόμους και τα πλατώματα δεν γίνεται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Παρατηρήσαμε το τρόπο που γίνεται η μεταβάση από το δημόσιο στο ιδιωτικό εστιάζοντας στη θέση που έχουν τα κτίσματα και οι αυλές στο οικόπεδο και τον τρόπο που γίνεται η είσοδος σε αυτά.

Διακρίναμε πως υπάρχουν τα κτίσματα στα οποία το ίδιο το κέλυφος του σπιτιού διαμορφώνει το όριο με το δημόσιο χώρο. Σε αυτές τις κατοικίες η είσοδος γίνεται κατευθείαν στο εσωτερικό τους, με αποτέλεσμα η αυλή αν υπάρχει να βρίσκεται στο πίσω μέρος του σπιτιού. Η ιδιωτική ζωή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει καμία οπτική επαφή με το δημόσιο χώρο και κατά συνέπεια με τους περαστικούς. Τέτοια διαμόρφωση υπήρχε κυρίως στον πρώτο δακτύλιο του οικισμού και όπου η πύκνωση των κατοικιών ήταν μεγάλη.

Συναντήσαμε επίσης κατοικίες όπου ένα εξωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί κατευθείαν στην είσοδο και στο εσωτερικό του κτίσματος, χωρίς να παρεμβάλεται αυλή ή άλλος μεταβατικός χώρος. Τέτοιες περιπτώσεις, όπως και οι παραπάνω, εντείνουν το αίσθημα της ιδιωτικότητας. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το εξωτερικό κλιμακοστάσιο οδηγεί σε μια αυλή σε επίπεδο ορόφου.

Στον οικισμό υπάρχουν μεταξύ των άλλων, κτίσματα στα οποία το δημόσιο από το ιδιωτικό ορίζεται εν μέρη από το ίδιο το κέλυφος του σπιτιού και εν μέρη από το όριο της αυλής. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μετάβαση από το δρόμο στο εσωτερικό της κατοικίας γίνεται μέσω της αυλής.

Άλλη περίπτωση είναι αυτή που μεταξύ του δρόμου και της κατοικίας παρεμβάλεται η αυλή. Τότε η αυλή αποτελεί τον μοναδικό τρόπο μετάβασης από το εξωτερικό στο εσωτερικό, και η είσοδος γίνεται από αυτήν.  

Στα τμήματα του οικισμού όπου η δόμηση ήταν αραιή παρατηρήσαμε ότι η κατοικία ήταν τοποθετημένη σε απόσταση από τα όρια του οικοπέδου από όλες τις πλευρές της. Με λίγα λόγια μια περιμετρική αυλή αγγαλιάζει το κτίσμα.

Στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις διαπιστώνουμε ότι ιδιωτικότητα των κτισμάτων ποικίλει  εφόσον εξαρτάται από την υλικότητα και το ύψος του ορίου της αυλής.