Λαγκάδια (Τμήμα Γ)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Οι επεμβάσεις στα κτίρια αφορούν κυρίως τα ανοίγματα, την αλλαγή του συνολικού όγκου των κτιρίων με προσθήκες νέων χώρων, την αλλαγή των αυθεντικών δομικών υλικών, την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με οπλισμένο σκυρόδεμα (σενάζ), την αντικατάσταση των στεγών  είτε με νέες ξύλινες αυτοφερόμενες είτε ξύλινες επί πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος, την ανακατασκευή των εξωστών με οπλισμένο σκυρόδεμα και το σοβάτισμα των αρχικά εμφανών λιθοδομών.

 

Επεμβάσεις στα ανοίγματα

 

Οι πιο συνήθεις επεμβάσεις στα ανοίγματα είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών ξύλινων κουφωμάτων με σύγχρονα, το τοίχισμα των ανοιγμάτων και η αλλαγή των αναλογιών τους. Οι δύο πρώτες προκαλούν ήπια αλλοίωση στον οικισμό γιατί διατηρούν το βασικό τρόπο δόμησης σε αντίθεση με την τρίτη.

 

Επεμβάσεις στον όγκο των κτιρίων (προσθήκες)

 

Στα Λαγκάδια, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές, παρατηρούνται συχνά προσθήκες νέων χώρων στο αρχικό κτίριο, οι οποίες συνήθως κατασκευάζονται από οπλισμένο σκυρόδεμα, και αλλάζουν τη συνολική του εικόνα. Οι επεμβάσεις αυτές αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού.

 

Επεμβάσεις με χρήση νέων υλικών

 

Για λόγους κυρίως οικονομικούς, σε πολλά τμήματα των κτιρίων χρησιμοποιούνται νέα διαφορετικά υλικά από τα παραδοσιακά ξύλο και πέτρα τα οποία αντικαθίστανται. Τα υλικά αυτά είναι συνήθως οπλισμένο σκυρόδεμα, μέταλλο, τούβλο, τσιμεντόλιθοι και γυαλί. Στις περισσότερες περιπτώσεις που παρατηρείται αλλαγή υλικών είναι στην αντικατάσταση κουφωμάτων και στον φέροντα οργανισμό. Τα υλικά αυτά όταν χρησιμοποιούνται με μέτρο και χωρίς να επηρεάζουν τις αναλογίες των κτιρίων προκαλούν ήπια αλλοίωση στον οικισμό.

 

Επεμβάσεις στο φέροντα οργανισμό

 

Σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ενίσχυση του φέροντος οργανισμού με οπλισμένο σκυρόδεμα (σενάζ)  ή η αντικατάσταση κάποιων τμημάτων, όπως οι ξύλινοι εξώστες, το πάτωμα και η στέγη. Επίσης, συχνά παρατηρείται αντικατάσταση των πέτρινων τόξων των παραθύρων με μαρμάρινα, καθώς και μεταλλικά φουρούσια, για ενίσχυση των ξύλινων εξωστών. Οι επεμβάσεις αυτές είναι από τις συνηθέστερες. Η χρήση όμως οπλισμένου σκυροδέματος για την ανακατασκευή των εξωστών και των στεγών αποτελούν βαριές επεμβάσεις και προκαλούν σημαντικές αλλοιώσεις του δομικού συστήματος. Η χρήση σενάζ από οπλισμένο σκυρόδεμα αποτελεί ηπιότερη επέμβαση.  

 

 

 

 

Επεμβάσεις στην επικάλυψη της  στέγης

 

Σε κάποια κτίρια έχουν αντικατασταθεί τα κεραμίδια με τσίγκο, αλλοιώνοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού.

 

Επεμβάσεις με επιχρίσματα

 

Σε μερικές περιπτώσεις τα κτίρια έχουν σοβατιστεί ή έχουν βαφτεί εξωτερικά καλύπτοντας έτσι την αρχικά εμφανή λιθοδομή. Συχνή, επίσης, είναι η τεχνική της αρμολόγησης των εμφανών τοιχοποιιών με χρήση τσιμεντοκονίας. Οι επεμβάσεις αυτές δημιουργούν μία λανθασμένη  εικόνα για τον τρόπο κατασκευής αυτών των κτιρίων. 

Κλείσιμο αρχικού ανοίγματος
Κλείσιμο αρχικού ανοίγματος
Τοίχισμα ανοιγμάτων και χρήση επιχρίσματος
Τοίχισμα ανοιγμάτων και χρήση επιχρίσματος
Αντικατάσταση εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα και  προσθήκη μεταλλικών υποστυλωμάτων για τη στήριξη του στεγάστρου του εξώστη.
Αντικατάσταση εξώστη από οπλισμένο σκυρόδεμα και προσθήκη μεταλλικών υποστυλωμάτων για τη στήριξη του στεγάστρου του εξώστη.
Προσθήκη από οπλισμένο σκυρόδεμα
Προσθήκη από οπλισμένο σκυρόδεμα
Προσθήκη σενάζ και γείσου στέγης από οπλισμένο σκυρόδεμα
Προσθήκη σενάζ και γείσου στέγης από οπλισμένο σκυρόδεμα
Σοβάτισμα πρόσοψης και αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με μεταλλικά
Σοβάτισμα πρόσοψης και αντικατάσταση των ξύλινων κουφωμάτων με μεταλλικά