Λαγκάδια (Τμήμα Γ)

Ιστορικά Στοιχεία

Σύμφωνα με την παράδοση τα Λαγκάδια κτίστικαν περίπου το 1200 επί Φραγκοκρατίας όπου οι τεχνίτες και μετέπειτα κάτοικοι βοήθησαν στο κτίσιμο του κάστρου της Άκοβας. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι ο οικισμός ιδρύθηκε από τους πρόγονους της οικογένειας των Δεληγιανναίων που απέκτησαν γη στην περιοχή της Γορτυνίας για τις υπηρεσίες τους κατά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή. Μία άλλη εκδοχή για την ίδρυση του χωριού είναι ότι γύρω στο 1500 προέκυψε μία συνένωση μικρών οικισμών της περιοχής (Κρέσπη και Δραϊνα οι πιο βασικοί). Το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά με το όνομα ‘Λαγκάδια’ περίπου το 1570 σε Οθωμανικό έγγραφο και αριθμούσε τότε 207 κατοίκους.

 

Τα Λαγκάδια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821. Η οικογένεια των Δεληγιανναίων και ο Κολωκοτρόνης συγκρούστηκαν με τον Ιμπραήμ ο οποίος λεηλάτησε το χωριό τρεις φορές μετά την σφαγή όλων των Τούρκων κατοίκων που διέταξε ο Δεληγιάννης. Οι κάτοικοι πολέμησαν στον αγώνα και βοήθησαν στο κτίσιμο πολλών σημαντικών οχυρωματικών έργων κατά την διάρκεια της επανάστασης.

 

Λόγω της μορφολογίας του εδάφους και της αφθονίας σε πέτρα, στα Λαγκάδια ξεκίνησε μία παράδοση, αυτή των Λαγκαδινών χτιστών. Οι χτίστες οργανώνονται σε ομάδες ανά την Πελοπόννησο και αναλαμβάνουν την ανοικόδομηση σπιτιών, γεφύριων, εκκλησιών, σχολείων και μικρών έργων όπως είναι οι παραδοσιακές βρύσες για την πρόσβαση στο νερό του ποταμού. Η τέχνη τους εξελίσσεται αρκετά και γίνονται ιδιαίτερα περιζήτητοι τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα γενικότερα και τα Λαγκάδια διανύουν μία περίοδο ευημερίας. Το εμπόριο και η κτηνοτροφία ήταν πιο περιορισμένα και επεκτείνονταν μέχρι τους τριγύρω κοντινούς οικισμούς. Γύρω στο 1890 οι κάτοικοι ήταν περίπου 7000 αλλά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το χωριό άρχισε να ερημώνει και σήμερα αριθμεί 636 κατοίκους εκ των οποίων οι μόνιμοι είναι πολύ λίγοι.

 

Τα Λαγκάδια αποτέλεσαν την γεννέτειρα σημαντικών ιστορικών προσώπων όπως είναι ο Θεόδωρος Δεληγγιάννης που υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας αλλά και συγγραφέων, δημοσιαγράφων, ανθρώπων των γραμμάτων γενικότερα. 

 

Βιβλιογραφία 

http://www.lagkadia.com/istoria.htm

http://el.wikipedia.org/wiki/Λαγκάδια_Αρκαδίας

''Οι παραδοσιακοί χτίστες της Πελοποννήσου'', Χρήστος Γ. Κωνσταντινόπουλος, Εκδόσεις Μέλισσα

''Το ελληνικό παραδοσιακό σπίτι'', Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.

Γενική άποψη του οικισμού
Γενική άποψη του οικισμού
Άποψη του οικισμού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα
Άποψη του οικισμού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα
Λαγκαδινοί μάστορες σε οικοδομή
Λαγκαδινοί μάστορες σε οικοδομή