Η ονοματοδοσία των γειτονιών προκύπτει από τις οικογένειες που εγκαταστάθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του οικισμού και δημιουργούσαν ξεχωριστές ενότητες όσο αυξάνονταν τα μέλη τους. Έτσι, στον αρχικό πυρήνα εντοπίζονται τα “Καρέικα”, αργότερα δημιουργήθηκαν δίπλα σε αυτά τα “Σκαγκέικα” και τα “Λαζαρέικα”. Μία ακόμη οικιστική ομάδα είναι τα “Σπανέικα” που οφείλουν το όνομα τους στην ύπαρξη λίγων και διάσπαρτων σπιτιών σε ένα μεγάλο σχετικά κομμάτι του χωριού (σπανός= φτωχός, αραιός), και τέλος, με την γραμμική ανάπτυξη του οικισμού δημιουργήθηκαν δύο πιο πρόσφατες γειτονιές, η “Ρίζα” και η “Γκρόπα”.
Όπως είναι φυσικό, ο οικισμός δεν έχει κάποια συγκεκριμένη χάραξη π.χ. οικοδομικών τετραγώνων αλλά δομείται άναρχα, άρα η παραπάνω διάκριση είναι αρκετά ελεύθερη και αυθαίρετη, αφού προκύπτει από ορισμένες διακρίσεις σε οικογένειες που με την πάροδο του χρόνου αναμείχθηκαν μεταξύ τους, μειώνοντας τις διαφορές τους, ή από κάποια φαινόμενα του αναγλύφου, π.χ. εναλλαγές πλατωμάτων και απότομων πλαγιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιβλήθηκαν στον οικισμό μέσω κάποιου πολεοδομικού σχεδίου και δεν τον διέσπασαν σε ξεχωριστές ενότητες. Στην λειτουργία του χωριού ως ενιαία οντότητα συνεισφέρει το γεγονός ότι τα σημεία ενδιαφέροντος και τα ειδικά κτίσματα του πολεοδομικού ιστού βρίσκονται διάσπαρτα σε αυτόν και όχι συγκεντρωμένα σε κάποιο σημείο.
Ενδεικτικά, μερικά από τα σημεία ενδιαφέροντος είναι η θέαση στον βράχο της Μονεμβασιάς, το καφενείο του χωριού, μερικά παραδοσιακά σπίτια που διατηρούν αναλλοίωτο τον χαρακτήρα τους, το γήπεδο, και μερικές αυτοαναφορικές θεάσεις στον οικισμό και στις καλλιέργειες των κατοίκων του.
Αντίστοιχα, τα ειδικά κτίσματα του πολεοδομικού ιστού είναι η Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, το Νηπιαγωγείο, το παλιό σχολείο πο πλέον λειτουργείται από τον σύλλογο γυναικών, το γήπεδο και οι ταβέρνες και τα καφενεία που ο δημόσιος χαρακτήρας τους έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με τον ιδιωτικό και εσωστρεφή του υπόλοιπου οικισμού.