Λεωνίδιο (Τμήμα Β -Σίος)

Πλατείες - Πλατώματα - Ελεύθεροι Χώροι

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΕΙΣΟΔΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΕΣ - ΠΛΑΤΩΜΑΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ 

 Στην περιοχή μελέτης μας εντοπίσαμε τέσσερεις πλατείες, οι τρεις εκ των οποίων βρίσκονται κατά μήκος του κεντρικού εμπορικού δρόμου του Λεωνιδίου, ενώ η τέταρτη βρίσκεται στην συμβολή των τοπικών δικτύων και δύο πεζοδρόμων κοντά στους πρόποδες του βράχου. Παρατηρήσαμε πως γύρω από τις πλατείες υπάρχουν καφετέριες και χώροι εστίασης που συγκεντρώνουν μεγάλο πλήθος κατοίκων καθημερινά, και δημιουργούν έντονη δραστηριότητα και κίνηση γύρω από αυτές.

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα πλατώματα που δημιουργούνται κατά μήκος πολλών δρόμων της γειτονιάς. Τα περισσότερα από αυτά είναι διαπλατύνσεις δρόμων μπροστά από κατοικίες ή εμπορικά καταστήματα. Διαπιστώσαμε πως μολονότι τυπικά τα πλατώματα αυτά δεν ανήκουν σε ιδιώτες, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους των σπιτιών με τα οποία συνορεύουν. Πολλοί από αυτούς, τα θεωρούν προέκταση της αυλής τους καθώς βγάζουν τραπεζάκια, καλούν τους γείτονές τους και απολαμβάνουν τον καφέ τους. Άλλοι τα χρησιμοποιούν ως «ιδιωτικούς» χώρους στάθμευσης.

Ανεβαίνοντας προς το ιστορικό κέντρο του Λεωνιδίου, όπου μεγαλώνει και η κλίση του εδάφους, παρατηρούμε διαπλατύνσεις δρόμων μπροστά από εισόδους κατοικιών. Αυτές, πιθανότατα, δημιουργήθηκαν για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε κτίρια που βρίσκονται στα στενά και απότομα σοκάκια της «καρδιάς» του οικισμού.

Τέλος, στο σημείο όπου συναντώνται η επαρχιακή οδός Άστρους – Κοσμά, μπροστά από το δημαρχείο, βρίσκεται το μεγαλύτερο parking της περιοχής που υποδέχεται τους περισσότερους επισκέπτες του Λεωνιδίου. Επιπλέον, υπάρχουν δύο μικρότερα parking, το ένα κατά μήκος του κεντρικού εμπορικού δρόμου που εξυπηρετεί τις ανάγκες στάθμευσης τόσο των καταναλωτών όσο και των καταστηματαρχών. Τέλος, στα όρια του ιστορικού κέντρου εντοπίζεται το τρίτο parking που εξυπηρετεί κυρίως κατοίκους της περιοχής.