Καστανίτσα (Α)

Τυπολογία Ανοιγμάτων- Κουφωμάτων

Τυπολογία ανοιγμάτωνΣκούρα εξωτερικάΣκούρα εσωτερικάΕσωτερικά κουφώματα - παράθυραΕσωτερικά κουφώματα - μπαλκονόπορτεςΚουφώματα κατωγείωνΕξώθυρες

 Στην περιοχή που εξετάζεται, Νότιο και Ανατολικό τμήμα του οικισμού της Καστάνιτσας, εμφανίζονται αρχιτεκτονικά στοιχεία ανοιγμάτων και κουφωμάτων που συμβάλλουν στον γενικότερο χαρακτήρα της περιοχής. Γενικά επικρατεί η ευθύγραμμη επίστεψη κουφωμάτων, με ξύλινο πρέκι. Ωστόσο, υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις πλαισίου ανοίγματος. Μοναδική είναι η περίπτωση αψιδωτού ανοίγματος κουφώματος παραθύρου στο εσωτερικό του κτιρίου.

Αναφορικά με τα κουφώματα αυτά καθ' αυτά, βρίσκουμε κατά βάση ξύλινα κουφώματα, ταμπλαδωτά , με ανοίγματα σε όλο ή μέρος του κουφώματος.Η αναλογία είναι 1/1 ή 2/1 στις διαστάσεις τους. Ακόμη, βλέπουμε την περίπτωση του φεγγίτη, σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα σκούρα δεν υπάρχουν σε όλα τα παράθυρα. Κυριότερος είναι ο τύπος των παραθύρων δίχως σκούρα. Αν υπάρχουν όμως τοποθετούνται είτε εσωτερικά ή εξωτερικά. Το άνοιγμα κατωγείου που βρίσκεται στο ισόγειο, συνήθως καλύπτεται από σιδερένιο πλέγμα.

 Οι εξώθυρες, ξύλινες ταμπλαδωτές,  καλύπτονται από αψιδωτή επίστεψη στην παραδοσιακή τους εκδοχή. Οι υπόλοιπες διαθέτουν  ξύλινο πρέκι και είναι είτε μονόφυλλες ή δίφυλλες, καρφωτές ή ταμπλαδωτές ξύλινες.