Κοχύλου (Τμήμα Β)

Τυπολογικές κατηγορίες

1.     ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΚΑΤΟΨΗ
οι κατοικίες με τετράγωνη κάτοψη είναι σχετικά φτωχές σε τετραγωνικά. Οι χώροι στο εσωτερικό τους δεν είναι τόσο ευρύχωροι και λόγο του τετράγωνου σχήματός τους, κατά κανόνα έχουμε δύο χώρους στο βορρά και δύο στο νότο. Η είσοδος σε αυτές της κατοικίες γίνεται από μια κλίμακα που ξεκινάει από το επίπεδο του δρόμου και καταλήγει στη βεράντα μπροστά από τον επάνω όροφο.
1Α. ΜΕ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΜΟΥ #62,
στο κτήριο #62, που είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, η είσοδος γίνεται σε ένα στενό διάδρομο, ο οποίος διαμοιράζει τις κινήσεις στους διάφορους χώρους του επάνω ορόφου.
1Β. ΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ #60
Αντίθετα, στο κτήριο #60, η είσοδος γίνεται απευθείας στο χώρο διημέρευσης και η προσπέλαση στα υπόλοιπα δωμάτια γίνεται επίσης μέσω αυτού του χώρου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το κέντρο του σπιτιού είναι το καθιστικό και οι υπόλοιποι χώροι έχουν μειωμένο βαθμό ιδιωτικότητας αφού επικοινωνούν απευθείας με αυτό.

2.     ΚΑΤΟΨΗ «ΓΑΜΜΑ»
Τα περισσότερα κτίρια του οικισμού, τόσο από αυτά που αποτυπώσαμε όσο και εκείνα που μείναμε στο επίπεδο παρατήρησης, παρουσιάζουν κάτοψη τύπου Γάμμα. Η κατοικία αποτελείται από έναν κεντρικό, σχεδόν τετράγωνο όγκο στα αριστερά και από έναν σημαντικά μικρότερο σε τετραγωνικά όγκο στα δεξιά. Ο κεντρικός όγκος είναι κεραμόσκεπος ενώ ο δευτερεύων καλύπτεται με δώμα. Μπροστά από τους κύριους όγκους που έχουν την πλάτη τους στο βορρά, αναπτύσσεται μια μακρόστενη βεράντα σχήματος γάμμα επίσης, συμπληρωματικό εκείνου του κτιρίου. Έτσι, σαν περίγραμμα οικοπέδου σχηματίζεται ένα ορθογώνιο.  Σε αρκετά μάλιστα κτίρια τέτοιου τύπου παρατηρήσαμε ότι ο δευτερεύον όγκος είναι μεταγενέστερη προσθήκη. Σε όσα από αυτά είναι ερειπωμένα μπορεί κανείς να ανιχνεύσει και τον αρμό που δημιουργείται ανάμεσα στους δύο όγκους κατά την κατασκευή του δεύτερου. Μπορούμε επομένως να συμπεράνουμε ότι η κάτοψη τύπου γάμμα κάποιες φορές αποτελεί εξέλιξή της τετράγωνης κάτοψης. Όπως παρατηρήσαμε, ο δευτερεύον όγκος στεγάζει συνήθως την κουζίνα του σπιτιού. Στα παλαιότερα χρόνια, η κουζίνα βρισκότανε στο κατώι. Πιθανότατα, λοιπόν, στα νεότερα χρόνια (δηλαδή μετά τον 20ο αιώνα) δημιουργήθηκε η ανάγκη και η δυνατότητα λόγω ηλεκτρικού ρεύματος και νέων τεχνολογικών μέσων, η κουζίνα να μεταφερθεί στο επάνω όροφο. Έτσι προκύπτει η εν λόγω επέκταση του αρχικού όγκου του κτηρίου. Παράλληλα, ο νέος όγκος που προστίθεται διαθέτει δώμα και κλίματα που οδηγεί στο δώμα αυτό, ώστε να δημιουργηθεί πρόσβαση στο χώρο της σοφίτας κάτω από την κεραμοσκεπή για αποθηκευτικούς λόγους και λόγους συντήρησης. Το δώμα αυτό σε κάθε κατοικία που μελετήσαμε είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.
  

Η περαιτέρω κατηγοριοποίηση των κατοικιών τύπου γάμμα μπορεί να γίνει με κριτήριο την είσοδό τους. Έτσι έχουμε:

2Α. ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΙΝΟ ΔΡΟΜΟ #64, #61, #3
Σε κάποιες κατοικίες τύπου γάμμα η είσοδος γίνεται από τον πλαϊνό  δρόμο, δηλαδή εκείνον στη δυτική πλευρά του κτηρίου και υψομετρικά περίπου στη μέση του ύψους του κατωγιού. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει εξωτερική σκάλα ανόδου η οποία καταλήγει στη βεράντα και από εκεί πραγματοποιείται η προσπέλαση στον επάνω όροφο και λίγα σκαλιά που οδηγούν στο επίπεδο του κατωγιού. Ο επισκέπτης, λοιπόν, προσεγγίζει το κτίριο παράλληλα με τη διαμήκη πλευρά του, με κατεύθυνση από την δύση προς την ανατολή.
     
2Β. ΜΕ ΕΙΣΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΩ ΔΡΟΜΟ #21, #8
Σε άλλες κατοικίες τύπου γάμμα, η είσοδος γίνεται από το βορινό δρόμο, δηλαδή εκείνον που υψομετρικά βρίσκεται περίπου στη μέση του ύψους του επάνω ορόφου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η είσοδος στην κατοικία βρίσκεται στο αριστερό άκρο του κτηρίου. Ο επισκέπτης κινείται παράλληλα με τον δευτερεύοντα όγκο με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο και καταλήγει και πάλι στη βεράντα απ΄όπου μπορεί είτε να μπει στον επάνω όροφο, είτε να κατέβει την εξωτερική σκάλα ώστε να προσεγγίσει το κατώι.
 

3.     ΟΡΘΟΓΩΝΙΑ ΚΑΤΟΨΗ ΜΕ ΠΡΟΕΞΟΧΗ #39,#40

Πιθανολογείται ότι παλαιότερα τα κτήρια #39 και #40 ήταν μια ενιαία κατοικία, με το #40 να συνιστά το κατώι του #39. Είναι γεγονός, ότι αυτός ο τύπος κάτοψης συναντάται ελάχιστα έως καθόλου στον οικισμό. Πρόκειται για έναν ενιαίο μακρόστενο χώρο που χωρίζεται από πολύ μικρούς τοίχους εγκάρσια. Οι χώροι επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους και για να πάει κανείς από τον έναν στον άλλον πρέπει να διασχίσει όλο το κτίριο. Εδώ, έχουμε επίσης πρόσβαση με κλίμακα από το επίπεδο του δρόμο στο επίπεδο της βεράντας.