Αηδόνια (Τμήμα Α)

Σκάλες

Σκάλα με πακτωμένα σκαλοπάτιαΛίθινη σκάλαΛίθινη σκάλα δρόμουΛαξευμένη σκάλαΛίθινη σκάλα ΠύργουΞύλινη σκάλα στον Πυργο

Τεσσάρων ειδών σκάλες είδαμε στα Αηδόνια:

  • Με πακτωμένα σκαλιά. Πρόκειται για σκάλες που τα πατήματά τους διαμορφώνονται με σχιστόπλακες που εξέχουν από μια τοιχοποιία. Είναι πάντοτε εξωτερικές και συνήθως εξυπηρετούν μία δευτερεύουσα κι όχι συχνή λειτουργία όπως το ανέβασμα στο δώμα ή το πέρασμα από τη μία αιμασιά στην άλλη.
  • Λίθινες. Αυτές είναι χτισμένες όπως και οι τοίχοι με σχιστόπλακες. Τα σκαλοπάτια, ουσιαστικά χτίζονται όπως κι ένας τοίχος και για πάτημα τοποθετείται μία μεγάλου μήκους σχιστόπλακα. Υπάρχουν κι αυτές που χρησιμοποιούν σαν σκαλοπάτι μία ολόκληρη, χοντρή σχιστόπλακα και συνήθως βρίσκονται σε δρόμους. Οι άλλες βρίσκονται και σε σπίτια, συνήθως εξωτερικά, για να ενώσουν την πάνω αυλή με την κάτω. Παρόλα αυτά μπορεί να υπάρχουν και εσωτερικά στην χλεβανή, για την ένωση Ισογείου με κατώγι ή ισογείου με όροφο.
  • Λαξευμένες. Αυτές λαξεύονται απ’ ευθείας πάνω στον βράχο. Βρίσκονται είτε σε δρόμους είτε σε εσωτερικά σπιτιών ενώνοντας το ισόγειο με το βραχώδες κατώγι.
  • Ξύλινες. Είναι φτιαγμένες από ξύλινες τάβλες και βρίσκονται πάντα στο εσωτερικό κάνοντας δυνατή την πρόσβαση σε ένα ξύλινο πατάρι ή ενώνοντας δύο ορόφους.